728×90 – glava
728×90 – glava
Martinovanja danes in v vikendu, ki je pred nami

Martinovanja danes in v vikendu, ki je pred nami

Številni organizatorji so martinovanja že pripravili prejšnji vikend, spet drugod praznujejo prav danes, na god Sv. Martina, nekatera društva pa bodo martinovanja pripravila konec tedna. Martinovo je star ljudski običaj, ki se ga pri nas in v Sloveniji praznuje 11. novembra, na dan ko goduje sv. Martin. To je praznik, ki naznanja konec dela na polju ter dan ko se mošt spremeni v vino.

MARIBOR
Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici zbere nekaj tisoč obiskovalcev iz cele Slovenije. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. Martinovanje v mestnem središču obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev, folkloristov, kmečkih žena, splavarjev ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni. V sredo se bo dogajanje na Trgu Leona Štuklja pričelo ob 11. uri in 11 minut. Zbrane bodo vse do večera zabavali Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci s pevcem Rudijem Kranerjem, Ansambel Saša Avsenika in Ansambel Gadi.

POSNETEK:

Nastopila bo Akademska folklorna skupina Študent, predstavili se bodo vinarji, vinske kraljice, opravili pa bodo tudi svečani krst mošta. Prireditev ob svetem Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino, pomeni simboličen zaključek vsega vinogradnikovega prizadevanja, hkrati pa tudi zaključek Festivala Stare trte, vrhunskega festivala vina in kulinarike, kulture in zabave, ki ga prirejamo v čast Stari trti, najstarejši trti na svetu.

PTUJ
Na Ptuju so v počastitev godu Sv. Martina in spremembi mošta v vino pripravili dva osrednja dogodka in sklop drugih prireditev, ki se bodo še zvrstile ta konec tedna. Tako so v našem najstarejšem mestu martinovali že v soboto, pestro pa bo tudi danes (v sredo). Kulinarična ponudba v „Martinovih hramčkih“ in glasba bo na mestni tržnici že od 10. ure naprej, ob 11. uri bodo prireditev slavnostno otvorili z aktualno vinsko kraljico Urško Polanec, obeležili bodo Mali fašenk oz. Jesenski pust, pripravljajo tudi kulturno zabavni program, predstavitev vinarjev, zbrane bosta zabavali skupina Smile in Štajerskih 7, prisluhnili pa boste lahko napitnicam v izvedbi Ptujskega kvarteta. Sama zabava bo potekala do 23. ure, popoldan – ob 16. uri pa v cerkvi Sv. Jurija na Ptuju pripravljajo tudi sveto mašo in blagoslov mošta.

NEGOVA
V petek, 13. novembra, se bo ob 18. uri začelo tudi grajsko Martinovanje v Negovi. Grajska brajda, ki je letos posebej izdatno obrodila, je dala mošt, ki bo s krstom postal mlado vino. Na mizi se mu bodo pridružile tudi Martinove jedi. Samo martinovanje bodo spremljali tudi stari kmečki običaji in krst vina. Za udeležno na prireditvi je potrebna predhodna prijava pri Turističnem društvu Negova-Sp. Ivanjci.

CERKVENJAK
Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, v sodelovanju z drugimi društvi Občine Cerkvenjak, organizira Martinov vikend v Cerkvenjaku. V petek, 13. novembra, ob 19. uri, glasbena skupina Gemaj, v Domu kulture v Cerkvenjaku pripravlja glasbeno literarni večer „Vino in ljubezen“. Sobota bo posvečena kostanjem in vinu, na parkirišče pred občinsko zgradbo pa, od 9. ure naprej vabi Društvo krdebač. V nedeljo pa tradicionalno Martinovanje z živo glasbo, kulturnim programom in pokušino mladega vina, ki bo od 13. ure naprej pred gasilskim domom v Cerkvenjaku.

JUROVSKI DOL
Svoje Martinovanje ta konec tedna pripravlja tudi Vinogradniško društvo Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Martinovanje bo potekalo v nedeljo, od 11. ure naprej na osrednjem trgu v Jurovskem Dolu. Krstu mošta bo sledil kulturni program Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Za žlahtno kapljico bodo poskrbeli domači vinogradniki, za domače prigrizke pa članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij.

BENEDIKT
V občini Benedikt tamkajšnji vinogradniki že nekaj let, v času martinovega pripravljajo Pokušino mladega vina. Tako bo tudi letos, ko se bodo ljubitelji domače kapljice zbrali na parkirišču pred Penzionom Petelin, v nedeljo 15. novembra ob 11. uri.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X