728×90 – glava
728×90 – glava
Tudi v drugem martinovem vikendu pestro dogajanje

Tudi v drugem martinovem vikendu pestro dogajanje

Martinovo je star ljudski običaj, ki se ga pri nas in v Sloveniji praznuje 11. novembra, na dan ko goduje sv. Martin.To je praznik, ki naznanja konec dela na polju ter dan ko se mošt spremeni v vino. Številni organizatorji so martinovanja pripravili že prejšnji vikend, drugod, so praznovali v sredo, na god Sv. Martina, nekatera društva pa bodo martinovanja pripravila konec tedna.

Z 32. Martinovanjem v Mariboru se je zaključil 15. Festival Stare trte, ki je letos potekal od 4. oktobra do 11. novembra. Tradicionalna prireditev je presegla vsa pričakovanja organizatorja, Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, saj je Trg Leona Štuklja obiskalo več kot 20.000 obiskovalcev. Na veliko so Martinovali tudi na Ptuju in v Hajdini, več o martinovanju v Cerkvenjaku, Benediktu in občini Sv. Jurij pa v nadaljevanju…

CERKVENJAK
Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, v sodelovanju z drugimi društvi Občine Cerkvenjak, organizira Martinov vikend v Cerkvenjaku. V petek, 13. novembra, ob 19. uri, glasbena skupina Gemaj, v Domu kulture v Cerkvenjaku pripravlja glasbeno literarni večer „Vino in ljubezen“. Sobota bo posvečena kostanjem in vinu, na parkirišče pred občinsko zgradbo pa, od 9. ure naprej vabi Društvo krdebač. V nedeljo pa tradicionalno Martinovanje z živo glasbo, kulturnim programom in pokušino mladega vina, ki bo od 13. ure naprej pred gasilskim domom v Cerkvenjaku. Več pa predsednik društva, ki je prevzelo organizacijo, Franc Zorko:

POSNETEK: FRANC ZORKO 

JUROVSKI DOL
Svoje Martinovanje ta konec tedna pripravlja tudi Vinogradniško društvo Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Martinovanje bo potekalo v nedeljo, od 11. ure naprej na osrednjem trgu v Jurovskem Dolu. Krstu mošta bo sledil kulturni program Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Za žlahtno kapljico bodo poskrbeli domači vinogradniki, za domače prigrizke pa članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij. Ivan Toplak je o nedeljskem dogajanju povedal:

POSNETEK: IVAN TOPLAK

BENEDIKT
V občini Benedikt tamkajšnji vinogradniki že nekaj let, v času martinovega pripravljajo Pokušino mladega vina. Tako bo tudi letos, ko se bodo ljubitelji domače kapljice zbrali na parkirišču pred Penzionom Petelin, v nedeljo 15. novembra ob 11. uri. Društvo vinogradnikov v Benediktu zadnja leta vodi Marjan Farasin, ki je o nedeljski pokušini povedal:

POSNETEK: MARJAN FARASIN 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X