728×90 – glava
728×90 – glava
Zaradi pomanjkanja anesteziologov v mariborskem kliničnem centru odpadel del programa

Zaradi pomanjkanja anesteziologov v mariborskem kliničnem centru odpadel del programa

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je v začetku tega tedna zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadel del programa.

Ob že tako nizkem številu anesteziologov – zaposlenih je 17 anesteziologov, medtem ko bi jih potrebovali 48 – sta dva še zbolela, zaradi česar niso mogli opraviti nekaterih načrtovanih nenujnih posegov. V postopku učenja imajo sicer še 22 specializantov, ki še niso izšolani za samostojno delo, a jim zaradi kadrovske stiske prepuščajo delo v operacijskih dvoranah. Njihovi maloštevilni mentorji pa so izpostavljeni nesprejemljivo veliki odgovornosti. Zato so se tudi obrnili na Zdravniško zbornico Slovenije in jo zaprosili za zaščito in nadzor. Če težave ne bodo odpravljene, jim utegne zdravniška zbornica odvzeti pooblastila za izobraževanje v anesteziologiji.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer včeraj Zdravniški zbornici Slovenije odredila izredni strokovni nadzor na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine mariborskega kliničnega centra. Nadzorna komisija zbornice naj bi pregledala izvrševanje programa od 1. januarja 2014 do 1. novembra letos. Zaradi razmer na omenjenem oddelku je pozvala direktorja bolnišnice Gregorja Pivca, naj ji posreduje podatke o organiziranosti oddelka, številu dežurnih mest, kje in kako so razporejeni anesteziologi in ali imajo soglasja za delo pri drugih delodajalcih. Pričakuje tudi poročilo o tem, kako je vodstvo ukrepalo, ko je bilo seznanjeno z neustrezno kadrovsko zasedbo oddelka. Odgovor Pivca pričakuje do 19. novembra.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X