728×90 – glava
728×90 – glava
Obnova cerkvenih zvonikov v Sveti Trojici

Obnova cerkvenih zvonikov v Sveti Trojici

Sveta Trojica v Slovenskih goricah je že od 17. stoletja znan romarski kraj in prav zaradi velikega števila romarjev so tudi zgradili mogočno baročno cerkev s tremi zvoniki. Gre za veliko mojstrovino, zvoniki pa so se znašli tudi v občinskem grbu.

Kot je znano, je zvonike že načel zob časa in kljub večkratnemu pleskanju in krpanju je sedaj pločevina dotrajana do te mere, da je pričela odpadati in tudi leseno ostrešje je na mestih že precej načeto zaradi zamakanja. Odpadanje kosov pločevine predstavlja nevarnost za ljudi, zatekanje pa povzroča gnitje lesenega ostrešja. Župnija se je zato skupaj z občino odločila, da pristopi k obnovi zvonikov. Najprej so hoteli obnoviti le jugozahodni zvonik, ostala dva pa le za silo pokrpati. Vendar se je izkazalo, kot nam je povedal tamkajšnji župnik pater Bernard Goličnik, da to ne bo mogoče in odločili so se za celovito obnovo.

POSNETEK: BERNARD GOLIČNIK

Za obnovo enega zvonika potrebujejo nekaj več kot 78 tisoč evrov oziroma za vse tri okoli 236 tisoč. Kot smo slišali, imajo večino denarja že zagotovljenega, zbrati morajo le še obnovo tretjega zvonika in pri tem računajo tudi na župljane. Ob tem dodajmo, da se bodo najverjetneje odločili za barvanje bakrene pločevine, tako da bi zvoniki obdržali svojo prepoznavno rdečo barvo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X