728×90 – glava
728×90 – glava
Vse o davčnih blagajnah

Vse o davčnih blagajnah

Vlada bo z novim letom uvedla davčne blagajne, ki bodo obvezne za vse, ki morajo izdajati račune. Zaradi lažjega prehoda jih je mogoče uporabljati že od 1. decembra letos, uradno pa bodo nujne od 2. januarja 2016.

Predlagatelji niso upoštevali zahtev obrtno-podjetniške zbornice, naj država prevzame stroške, ki jih bodo imeli zavezanci ob uvedbi sistema davčnih blagajn. Prav tako niso upoštevali predloga štirih zbornic, naj mikro in malim podjetjem zagotovi okoli 300 evrov subvencije, srednje velikim in velikim pa okoli tisoč evrov. Za tak predlog so se zavzele Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije, Zbornica računovodskih servisov, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije. O davčnih blagajnah smo se pogovarjali s Heleno Kapun, specialistko za ekonomiko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.

POSNETEK: HELENA KAPUN

Predlog zakona sicer predvideva prehodno obdobje do 31. decembra 2017 za zavezance, ki uporabljajo vezano knjigo računov. Do tega roka bodo po pojasnilih predlagateljev vsi zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju, izbrali med uporabo elektronske naprave za izdajo računov ter uporabo vezane knjige računov: »S tem prehodnim obdobjem se zlasti zavezancem, ki že uporabljajo vezane knjige računov, ter zavezancem, ki opravljajo delo na terenu in nimajo mobilnih elektronskih naprav za izdajanje računov, omogoča postopen prehod na uporabo elektronskih naprav za izdajo računov, je še pojasnila Kapunova. Ob tem pa zakon tudi predvideva obvezno hrambo računov. Tako mora kupec blaga oziroma prejemnik storitve prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega organa ali Tržnega inšpektorata Republike Slovenije. V nasprotnem primeru bo lahko sankcioniran z globo v višini 40 evrov. In kaj o davčnih blagajnah pravijo naši poslušalci?

POSNETEK: VAŠE MNENJE

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X