728×90 – glava
728×90 – glava
Bodi zveza, ne meči petard

Bodi zveza, ne meči petard

Po skoraj desetletju izvajanja projekta Bodi zvezda – ne meči petard, policisti v času božično-novoletnih praznikov še vedno beležijo preveč telesnih poškodb, poškodovanega premoženja in prekrškov.

Ciljna skupina osveščanja otrok o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehnike so zlasti učenci 5. in 6. razredov osnovnih šol. Vodje policijskih okolišev so v vseh osnovnih šolah na območju Policijske uprave Maribor že razdelili plakate »Sem zvezda.. ne mečem petard! Bodi zvezda tudi ti« – na plakatih se pojavlja tudi naša najboljša smučarka Tina Maze. Na socialnem omrežju Facebook, na profilu Bodi zvezda poteka tudi nagradni kviz, namenjen otrokom v okviru odvračanja od nevarne uporabe pirotehničnih izdelkov. V sezoni 2014/2015 so policisti na območju Policijske uprave Maribor obravnavali skupno 20 kršitev iz Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Obravnavali so tudi 3 dogodke, v katerih sta se 2 občana hudo telesno poškodovala, 14-letni mladoletnik pa se je lažje lahko telesno poškodoval. Lansko leto so našli in zasegli 3.977 različnih pirotehničnih izdelkov, leto poprej pa 9.582. In kot je povedal magister Darko Lamot, vodja oddelka za splošne policijske naloge Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor, so prav klasične petarde, katerih uporaba je sicer prepovedana, najbolj problematične.

POSNETEK: DARKO LAMOT

Globe za posameznika v primeru kršitev so v razponu od 400 do 1200 evrov. O poškodbah, ki jih povzročajo pirotehnični izdelki, pa primarij Erik Vrabič, predstojnik Oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo UKC Maribor:

POSNETEK: ERIK VRABIČ

Poleg telesnih poškodb policisti zaradi nepravilne uporabe pirotehnike beležijo tudi poškodovanje premoženja. V lanski sezoni so tako na območju Policijske uprave Maribor obravnavali en poškodovan avtomobil, dva poškodovana poštna nabiralnika, poškodovano stanovanjsko hišo (rolete) in dva požara na gospodarskih objektih.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X