728×90 – glava
728×90 – glava
Študija ureditve mestnega središča v Gornji Radgoni

Študija ureditve mestnega središča v Gornji Radgoni

Priznani arhitekt Aleksander Sašo Ostan je občinskim svetnikom v Gornji Radgoni pred časom predstavil študijo ureditve mestnega središča. Študija omenja prostorsko potezo, ki poteka od obronkov goric, na katerih se začenja radgonsko pokopališče, in se spušča po območju stare vojašnice in trga ob današnji avtobusni postaji do območja parka s spomenikom NOB, izteče pa se pri nekdanji železniški postaji in železniških tirih.

Metodološko je celotno opisano območje razdeljeno na pet manjših enot – s tem da predvidevajo novo avtobusno postajo ob železniških tirih, tam pa bi uredili tudi novo železniško postajo. Medtem pa so v zadnji letih uredili območje ob mostu in reki Muri v okviru tako imenovanega projekta Skupaj. V študiji je omenjena tudi ponovna železniška povezava z avstrijsko Radgono. Arhitekt govori o dveh polih; eden je zgoraj s pokopališčem na vrhu in drugi spodaj z železniško postajo, vmes je pa cela paleta zanimivih prostorov, ki oblikujejo to mestno središče. In to so neke vrste terase, ki padajo navzdol. Ena izmed teh teras je ob Partizanski cesti, kjer bi lahko nastal potencialno nov trg, saj je to območje zdaj najmanj urejeno. V preteklosti je bil ta prostor urejen s hotelom, pošto in drugimi institucijami, vidnim kužnim znamenjem in drevesi, torej z vsem, kar  spada na glavni trg, kot je danes, ko je zares potreben temeljite obnove.

V nadaljevanju bi uredili še prostor za Černigojevim spomenikom, ki se razteza vse do stare železniške postaje, za nekdanjim hotelom Grozd pa naj bi uredili novo avtobusno postajo. Vse to so seveda samo ideje in razmišljanja, koliko od tega pa bo uresničenega, pa bomo videli v prihodnjih letih.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X