728×90 – glava
728×90 – glava
V sredo praznik Svetih treh kraljev

V sredo praznik Svetih treh kraljev

Katoličani in evangeličani bodo v sredo, 6. januarja zaznamovali praznik Gospodovega razglašenja oz. praznik Svetih treh kraljev, ki je povezan z božičem oziroma razglasitvijo Jezusovega rojstva.

Po svetopisemskem zapisu je namreč vladar Judeje Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je Jezus res rodil. Pri tem jih je vodila zvezda. Večer pred praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer – prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata ob tem napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta. Pogosto domove obiskujejo v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

V številnih tukajšnjih cerkvah bo prav v sredo blagoslov vode, ki jo bodo verniki odnesli domov in pokropili svoj dom in druga poslopja. V Lenartu, v tukajšnji cerkvi bodo denimo blagoslovili vodo pred sveto mašo ob osmi uri, v Benediktu, v podružni cerkvi svetih Treh kraljev pa bo blagoslov vode ob 10. uri.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X