Pred vrati je že 56. Kurentovanje na Ptuju

Pred vrati je že 56. Kurentovanje na Ptuju

Letošnje Kurentovanje na Ptuju, že 56. po vrsti, bo v osmih dneh, med svečnico in pepelnico, postreglo z več kot 90 dogodki.

Omenjeni dogodki bodo združeni v treh sklopih: Etnofest, ki skrbi za etnografske vsebine, Karnevalfest prinaša zabavne vsebine in Artfest, ki predstavlja umetniške vsebine. Preplet vseh treh pa predstavlja moč in presežno vrednost festivala. Železni repertoar Kurentovanja ostajajo kurentov – korantov skok, mednarodna pustna in karnevalska povorka, mestni pustni korzo, povorka otrok iz slovenskih vrtcev, mednarodni slikarski ex-tempore in glasbeni večeri v karnevalski dvorani. Dogodki so namenjeni širši javnosti, nekateri pa posameznim skupinam, denimo etnografskim likom, otrokom, invalidom, umetnikom.

Organizacijo Kurentovanja je letos prevzela Mestna občina Ptuj, ki si po besedah župana Mirana Senčarja prizadeva za krepitev običajev, ki že stoletja dajejo poseben značaj temu okolju. Celoten proračun za izvedbo letošnjega Kurentovanja obsega 336 tisoč evrov je povedal Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora. Organizatorji letos veliko pozornosti namenjajo mladim, utrditi želijo poslanstvo ohranjanja bogate domače in svetovne etnološke dediščine, kmalu pa pričakujejo tudi priznanje UNESCA, ki bo kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine. Princ karnevala ostaja Bertold Draneški, v našem najstarejšem mestu pa tudi letos pričakujejo več kot 100 tisoč obiskovalcev.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X