728×90 – glava
728×90 – glava
Uvedba alkoholnih ključavnic

Uvedba alkoholnih ključavnic

Na slovenskih cestah se je v minulem tednu zgodila ena prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri je umrla ena oseba. V letošnjem letu je na slovenskih cestah umrlo že 15 udeležencev, v enakem obdobju lani pa zgolj osem, navajajo na Generalni policijski upravi.

V Sloveniji je pri vsaki tretji nesreči s smrtnim izidom posredi alkohol, ter pri vsaki sedmi s hudimi poškodbami. Še posebej skrbi delež alkoholiziranih voznikov izpod 24 let starosti. Zato razmišljamo o uvedbi tako imenovanih alkoholnih ključavnic, torej naprav, ki zaznajo vinjenost voznika in mu posledično preprečijo, da bi vžgal motor vozila. Alkoholna ključavnica je v marsičem podobna napravi, s katero policisti izmerijo koncentracijo alkohola v voznikovi sapi. Če je v zraku prevelika koncentracija alkohola, ključavnica prepreči zagon motorja. Naprava je običajno telematsko povezana, tako da imajo pristojni organi nadzor nad tem, ali jo voznik uporablja in kako. O alkoholnih ključavnicah in tudi sicer o tem, kako ustaviti morijo na naših cestah, so razmišljali tudi naši poslušalci.

POSNETEK: VAŠE MNENJE

V EU je trenutno osem držav, ki so že uvedle alkoholne ključavnice, med drugim vse prometno najbolj varne: Švedska, Velika Britanija, Nizozemska in Finska. Za zdaj naj bi bili ustrezni slovenski zakoni s področja prometa prilagojeni tako, da bi morali alkoholne ključavnice uporabljati le tisti vozniki, ki so se pregrešili in na cesto zapeljali pod vplivom alkohola ter bili seveda zasačeni, torej povratniki.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X