728×90 – glava
728×90 – glava
Uporaba neregistriranih pripravkov za zdravljenje čebel

Uporaba neregistriranih pripravkov za zdravljenje čebel

Uprava za varno hrano je pred dnevi objavila seznam čebelarjev, pri katerih je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoze.

Objavili so deset imen. Čebelarji prihajajo iz različnih koncev Slovenije – iz Maribora, Laporja, Vinice, Krške vasi, Mirna, Dobrove v Brdih, Bleda, Ptuja, Juršincev in Šentvida pri Stični. Mi smo uspeli priklicati enega izmed teh čebelarjev, Franca Križana iz Gabernika pri Juršincih, ki mu očitajo, da je zdravil svoje čebele z neznano snovjo na kartonskih palčkah, da je dajal čebelam neregistrirana zdravila in da ni vodil evidence uporabe zdravil na predpisan način. Poslušajmo, kaj je povedal.

POSNETEK: FRANC KRIŽAN

Oceno tveganja za zdravje so naredili tudi strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sporočili so, da so res ugotovili prisotnost spornega amitraza, ki se nahaja v zdravilih za zatiranje varoj, a je bil ta v količinah, ki so manjše od dovoljenih. Prepričani so, da ostanki v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje.

Fotografija je simbolična

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X