Smučarske skakalnice na Štajerskem

Smučarske skakalnice na Štajerskem

Smučarski skoki so v zadnjem letu predvsem po uspehih naših smučarskih skakalcev zelo pridobili na popularnosti. Za izvedbo smučarskega skoka pa je potrebna ustrezna infrastruktura.

Smučarska skakalnica je zgradba za izvedbo smučarskih skokov in poletov. Sestavljena je iz strmega naleta, povsem položne odskočne mize, doskočišča (naklona 25-41 stopinj) in izteka. Vsaka skakalnica ima tako imenovano kalkulacijsko (predvideno) točko, (K-točko). Ta pokaže velikost skakalnice oziroma predviden povprečen skok skakalca.

Skakalnice delimo na male skakalnice (K-90) – Skakalci dosežejo daljave največ do 110 metrov. Velike skakalnice (K-120) – Skakalci dosežejo daljave največ do 150 metrov. Ter letalnice (K-160 do K 225) – Skakalci dosežejo daljave preko 200 metrov.

Nekaj manjših skakalnic pa imamo tudi na Štajerskem.

 • Med leti 1955 in 1993 je obratovala skakalnica (K-75) tudi na Pekrski Gorci v Mariboru. Leta 1969 so jo tudi obnovili. Najdaljši skok je meril 76,5 metra.
 • Leta 1985 so odprli skakalnico Klaše (K-50) v Šmartnem na Pohorju. Obnovili so jo leta 1995. Rekord skakalnice pa znaša 54,5 metra.
 • Ena izmed bolj znanih skakalnic je v Jablancah (K-12, K-25, K-40).
 • Imamo pa na Štajerskem tudi nekaj skakalnic, ki so namenjene otrokom. Takšno skakalnico imajo v Šentilju (K-12, K-20, K-30). Otroško skakalnico so leta 1965 odprli tudi v Kamnici (K-40). Najdaljši skok pa je meril 47 metrov. Skakalnico primerno za otroške skoke pa so zgradili tudi v Ravnah (K-10, K-20, K-30).

Naš ponos je tudi letalnica v Planici, na kateri se bodo ta konec tedna pomerili najboljši smučarski skakalci. Naj dodamo, da bodo danes ob 10. uri uradno preizkusili letalnico v Planici. V četrtek bo posamična tekma in kvalifikacije. V petek druga posamična tekma. V soboto ekipna tekma in v nedeljo še zadnja posamična tekma.

Foto: splet

Sorodni prispevki

1 komentar

 1. Peter

  Od kdaj pa naj bi bile skakalnice v Šentilju? Zadnjih 55 let, kar sem na svetu, tam skakalnic gotovo ni bilo. So pa že v šestdesetih letih skakali v sosednji vasi, v Ceršaku, sprva na 20 meterski skakalnici, nato pa na 35 meterski. Skakalnice, ki jih omenja članek, so v Ceršaku in ne v Šentilju.

  Toliko v vednost.

  Peter

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X