728×90 – glava
728×90 – glava
Minilo je 133 let od kar je zasvetila prva električna luč v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope

Minilo je 133 let od kar je zasvetila prva električna luč v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope

4. aprila je minilo natanko 133 let odkar je v Mariboru zasvetila prva električna luč (leta 1883), gre pa tudi za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na celotnem slovenskem ozemlju, čemur pravimo začetek elektrifikacija Slovenije.

V Mestni četrti Center so se odločili, da ta dan razglasijo za praznik mestne četrti. V bodoče bodo na ta dan obeleževali spomin na enega danes najpomembnejših virov energije, je povedala predsednica Mestne četrti Center, Valerija Vreča. Prva luč na slovenskem je torej zasvetila prav v Mariboru, elektrifikacija pa je zagotovo eden najpomembnejših tehnoloških dosežkov 20. stoletja.

Še nekaj o tem zgodovinskem dogodku:
Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu v Mariboru parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36. Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko. Tako je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica. To se je vsekakor zgodilo kakšen dan ali dva pred 4. aprilom 1883, ko o tem pomembnem dogodku obvesti prebivalce mesta Maribora časopis Marburger Zeitung. Vendar so podatki v članku zelo skopi, iz njega ne izvemo nič o tem, kakšna je bila naprava in kakšno moč je proizvajala. Sklepamo pa lahko, da je šlo nedvomno za enosmerni tok z dinama, ki je bil priključen na že omenjeni parni stroj, imenovan tudi lokomobila. Moč dinama je bila, glede na navedeno število žarnic, lahko do 5 kW.
Začetek elektrifikacije Slovenije tako zahvaljujoč inovativnosti Karla Scherbauma, osrednje gospodarske osebnosti v življenju Maribora v obdobju fin de siècle, časovno sovpada z začetki v drugih državah. Zanimivo je, da je zasvetila moderna žarnica v Mariboru le dobra tri leta po tem, ko je T. A. Edison v Ameriki prijavil »novo žarnico« kot svoj patent. Za primerjavo, istega leta, ko je zasvetila prva električna luč v Mariboru, je Thomas Edison v Rosellu v New Jerseyju zgradili prvi sistem javne razsvetljave z nadzemnimi vodniki v Združenih državah Amerike, v Milanu v Italiji pa je bila zgrajena prva srednjeevropska elektrarna.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X