728×90 – glava
Tudi v Slovenskih goricah največ škode na sadnem drevju in vinski trti

Tudi v Slovenskih goricah največ škode na sadnem drevju in vinski trti

Čeprav bo natančna škoda, ki so jo v kmetijstvu povzročile nizke temperature s snegom, znana šele čez nekaj dni, je že jasno, da bodo nekateri kmetje ostali brez večine pridelka. Razmere so najbolj kritične v sadjarstvu in vinogradništvu, kjer je škoda ponekod tudi 90-odstotna.

Slabo jo je odneslo tudi poljedelstvo, je dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Mi smo se pogovarjali z Andrejem Soršakom, specialistom za sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je o stanju v sadovnjakih povedal:

POSNETEK: ANDREJ SORŠAK 1

In kako se kažejo poškodbe na sadnem drevju?

POSNETEK: ANDREJ SORŠAK 2

Soršak sadjarjem priporoča, da počakajo na nekoliko višje temperature in potem prizadeto sadno drevje poškropijo z listnimi gnojili oziroma pripravki na osnovni aminokislin in morskih alg. Nič bolje pa je niso odnesli vinogradi, kjer je prav tako ogromna škoda. Govori specialist za vinogradništvo in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek:

POSNETEK: ANDREJ REBERNIŠEK 1

Ob tem Rebernišek pričakuje, da se bo v tej situaciji tudi država ustrezno odzvala:

POSNETEK: ANDREJ REBERNIŠEK 2

Svetovalci kmetijsko gozdarske zbornice bodo na terenu v prihodnjih dneh še naprej spremljali stanje in kmetom svetovali, kako naj ukrepajo, državo pa je tudi Cvetko Zupančič pozval, naj čim prej vzpostavi občinske komisije, ki bodo pripravile realne ocene škode. Zavzel se je tudi za preložitev razprave o novem zakonu o katastrskem dohodku, da bi se lahko ukvarjali s problemi, ki so doleteli kmetijstvo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X