728×90 – glava
728×90 – glava
Se Darko Fras vrača v Sveto Trojico?

Se Darko Fras vrača v Sveto Trojico?

Objavljamo izjavo župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca o razrešitvi delovnega razmerja direktorju mestne uprave Mestne občine Maribor Darku Frasu.

»Že dalj časa prejemam različne očitke na nedelovanje mestne uprave tako s strani javnih podjetij kakor tudi s strani zaposlenih v MU MO Maribor. Dolgo sem zagovarjal stališče, da direktor MU MO Maribor uživa moje zaupanje. Do porušitve zaupanja je prišlo pred dnevi, ko sem direktorja MU MO Maribor osebno dobil na laži, ki jih je najprej zanikal, kasneje pa priznal. O izgubi zaupanja sem obvestil podžupanjo in podžupana.
V kolikor se je kdo zanašal na dejstvo, da kljub temu, da je to že četrti direktor MU MO Maribor, to ne pomeni, da je nenadomestljiv in zaradi tega varen pred razrešitvijo. Ni poznal prioritet, ki so pomembne pri odgovornem vodenju tako velikega sistema, kot je drugo največje mesto v Sloveniji. Deklarativno se jih je direktor MU MO Maribor zavedal, saj je večkrat poudarjal, da je ključno za učinkovito delovanje MU MO Maribor zaupanje med njim in mano. Zato sem pričakoval korektnost v smislu ponujenega odstopa, odrekanju odpravnini in konstruktivnega dialoga pri prenosu tekočih nalog direktorja mestne uprave MO Maribor. Ko je postalo jasno, da temu ne bo tako, sem po pogovoru z direktorjem MU MO Maribor ukrepal v skladu z zakonodajo in izdal sklep o razrešitvi po 83. členu Zakona o javnih uslužbencih, ki stopi v veljavo z dnem 24. maja 2016. Delovanje mestne uprave bo potekalo nemoteno, z dne 25. maja 2016, sem za vodenje MU MO Maribor sem pooblastil Damjana Laha, ki to področje pozna in s tem povezane izzive.

Kot župan MO Maribor sem že pred nastopom svojega mandata poudarjal pomen zaupanja med najožjimi sodelavci. Nenazadnje župan druge največje občine v Sloveniji prevzema odgovornost za aktivnosti, ki se vsakodnevno odvijajo in terjajo doslednost, strokovnost in vplivajo na življenje ljudi v mestu. Župan, podžupani, mestni svetniki MO Maribor skupaj z mestno upravo in vsemi javnimi podjetji smo v vlogi zagotavljanja kakovostnega, urejenega in perspektivnega okolja v katerem bivamo in ustvarjamo. V Mariboru nam ni bilo nikoli nič podarjeno, vse si je bilo potrebno izboriti. Nobeni argumenti, dejstva in predpisi nam niso bili v pomoč, če nismo govorili v Mariboru o posameznih projektih z enotnim glasom. Pri tem vsak od nas nosi svoj del odgovornosti. Od nje nikoli ne bežim.«

Dodatno želimo ovreči informacije, ki se razširjajo v javnosti, da se župan ni želel sestati s sindikatom. To ne drži, saj se je župan po pisni pobudi 4. maja z njimi sestal dva dni kasneje, 6. maja. Po srečanju so predstavniki sindikata izrazili želje po ponovnem srečanju, ki ga je bil dolžan sklicati direktor mestne uprave, a do sklica sestanka ni prišlo. Zato bo predlog termina sestanka s sindikati podan v prihodnjem tednu.

(Mestna občina Maribor)

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. Janez

    Sprva sem mislil, da so direktorji tako nesposobni, da jih je moral mariborski župan razrešiti, vendar zdaj v to močno dvomim. Kot opažam ne samo jaz ampak tudi drugi, bi morali razrešiti mariborskega župana Andreja Fištravca. Nič pametnega ni naredil za Maribor, največ kar se ukvarja so razrešitve direktorjev, ki po mojem mnenju sploh niso bili slabi. Maribor si zasluži novega župana!

    Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X