728×90 – glava
728×90 – glava
Mariborski mestni svet o višjih cenah komunale

Mariborski mestni svet o višjih cenah komunale

Mariborske mestne svetnike danes čaka nova maratonska seja, ki se zagotovo tokrat še ne bo zaključila.

Najprej bodo svetniki in svetnice našega drugega največjega mesta namreč morali obdelati preostalih pet točk junijske seje, med katerimi je tudi poročilo nadzornega odbora za leto 2015, nato pa bodo začeli z julijsko sejo. Med najbolj burnimi bo gotovo odločanje o podražitvi cen komunalnih storitev. Načrtovani dvig cen na račun odvajanja odpadne vode in omrežnine, ki bi občutno povišal Nigradovo komunalno položnico, je že v dneh pred sejo dvignil precej prahu, zato je njegova usoda za zdaj neznana, kar priznava tudi župan Andrej Fištravec.

Elaborat o odvajanju odpadnih vod je najbolj razjezil opozicijsko Listo za pravičnost in razvoj, kjer vztrajajo, da se stroški plač družbe Nigrad, ki so v letu 2015 predstavljali 52% lastne cene, – kot je razvidno iz elaborata – z letošnjim letom povečujejo na neverjetnih 80% lastne cene. Z drugimi besedami to pomeni – pravijo v omenjeni listi -, da želijo poslovanje družbe Nigrad oziroma plač zaposlenih, skoraj v celoti prevaliti v položnice Mariborčanov. Tudi v SMC so elaborat označili kot polnega škodljivih napak. Prvi mož Nigrada Marko Žula vse očitke zavrača in je preslišal zahteve po odstopu. Kot je zagotovil, v elaboratu ni nobene napake, je pa prišlo do njih v neobvezujoči priloženi tabeli, kar so pravočasno popravili. Kot je opozoril, so v Mariboru predolgo čakali s cenami, zato zaradi nizkega standarda vzdrževanja zdaj sistem propada precej bolj hitro kot v kakšnem drugem mestu.

Nujno povišanje cen po njegovih zagotovilih pomeni 3,5 evra višjo položnico za povprečno družinsko hišo, za stanovanja v blokih je ta številka še manjša. Vodja mestnega urada za komunalo Vili Eisenhut je ob tem znova poudaril nujnost dokončanja kanalizacijskega sistema, saj jim sicer sledi nova denarna kazen inšpekcije.

Fotografija je simbolična.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X