Letalski center Maribor le zbral dovolj denarja za protitočno obrambo

Letalski center Maribor le zbral dovolj denarja za protitočno obrambo

Letalski center Maribor tudi letos s podporo lokalnih skupnosti in ministrstva za kmetijstvo, ki so skupaj zagotovili okoli 150 tisoč evrov, opravlja letalsko obrambo pred točo na območju 52 pretežno podravskih občin.

Sezona toče traja med aprilom in septembrom, najbolj intenzivna pa je junija in julija. Po Sloveniji je že nekajkrat udarila, denimo v Brkinih in na Krasu.

Na Štajerskem, natančneje, na 2.900 kvadratnih kilometrov velikem območju, ki ga pokriva program, pa letos hujše toče ni bilo. Tudi v prejšnjih letih ne, je povedal vodja projekta Darko Kralj.
S tem odgovarja na dolgoletne kritike stroke, da učinkovitost posipanja oblakov ni dokazana. Z Darkom Kraljem smo se pogovarjali tudi mi:

POSNETEK: DARKO KRALJ

S problemom toče se zdaj, po Kraljevih besedah, ukvarja samo ministrstvo za kmetijstvo, pa čeprav toča v kmetijstvu naredi štiri odstotke škode, v gospodarstvu 60, preostanek pa na infrastrukturi, torej na okolju in prostoru.

Torej bi pri projektu morali sodelovati najmanj še gospodarsko ministrstvo, ministrstvo za okolje in prostor in ker je toča lahko elementarna nesreča, kjer je treba včasih sprejemati poseben zakon za reševanje; še ministrstvo za obrambo – tako dodaja Darko Kralj.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X