728×90 – glava
728×90 – glava
Gozdarji govorijo o stoletnem napadu podlubnikov

Gozdarji govorijo o stoletnem napadu podlubnikov

Na kmetijskem ministrstvu se je včeraj prvič sestaja skupina za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov. Izjemne razmere zaradi namnožitve podlubnikov v slovenskih gozdovih zahtevajo skrbno spremljanje premikov in množitve teh živali, saj se pomikajo v vse višje lege ter se nevarno bližajo največjim gozdovom – Jelovici in Pokljuki.

Izredne razmere so predvsem na blejskem območju, kjer podlubnik ogroža kar polovico vseh gozdov. V primerjavi z lani je bila letos podlubnikom nenaklonjena vsaj hladna in mokra pomlad, saj se je tako vsaj za mesec dni zamaknil njihov razvoj.

Topel junij pa je že prinesel možnosti za hitrejši razvoj, trenutno pa gozdarji spremljajo začetek razvoja že druge letošnje generacije. Količine sanitarne sečnje po podlubnikih se bližajo lanskim, ko so na njihovem območju posekali skoraj 400.000 kubičnih metrov lesa.

Smrekov podlubnik je sicer prisoten tudi v slovenjegoriških gozdovih, sicer v manjšem obsegu. Kot je pojasnil doktor Zoran Belec, vodja Krajevne enote zavoda za gozdove v Mariboru, je bilo na našem območju v spomladanskih mesecih za posek predvidenih tisoč 700 kubičnih metrov smreke. Kaj je o pojavu samih podlubnikov dodal Belec, pa lahko slišite v pripetem posnetku:

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X