728×90 – glava
728×90 – glava
Slovesnost ob 80. rojstnem dnevu nadškofa Krambergerja

Slovesnost ob 80. rojstnem dnevu nadškofa Krambergerja

V petek, 7. 10. 2016, je msgr. dr. Franc Kramberger, upokojeni mariborski nadškof in častni občan občine Lenart, dopolnil natanko 80 let.

Ob tej priložnosti so v Lenartu pripravili krajšo slovesnost, ki je potekala v petek dopoldan (7. oktobra, ob 10. uri) v Centru Slovenskih goric v Lenartu.

Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika, leta 1973 pa je še doktoriral. V letih službovanja je prevzel službo prefekta v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru , bil je postulator v procesu za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška, imenovan je bil tudi  za ravnatelja Slomškovega dijaškega semenišča. Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: „Zgodi se tvoja volja“. Franc Kramberger je bil predsednik Slovenske Karitas, kot član Slovenske škofovske konference je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc in opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference. Dne 29. junija 2006 je kot novi metropolit, mariborska škofija je bila namreč povzdignjena v metropolijo, iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini, 24. septembra 2006 pa je bil v Mariboru umeščen kot prvi mariborski nadškof in metropolit.

V Slovenskih goricah smo na msgr. dr. Franca Krambergerja še posebej ponosni (leta 2005 je  postal častni občan občine Lenart), zato krajša slovesnost ob njegovem 80. rojstnem dnevu.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X