728×90 – glava
728×90 – glava
Kam na martinovanje letos

Kam na martinovanje letos

Tako kot ponekod drugod, je tudi pri nas god sv. Martina (11. november) povezan z ljudskim praznikom, imenovanim praznik sv. Martina, martinovanje.

Martinovo ima dva pomena: po kmetijskem koledarju zaznamuje konec dela na polju, po časovnem koledarju pa naravni začetek zimskega časa. Čeprav sv. Martin nima posebne povezave z gojenjem trte, se mu po izročilu vendarle pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji. Od tod tudi povezovanje praznika tega svetnika z zorenjem mladega vina. Čaščenje svetega Martina je tako razširjeno zlasti po vinorodnih krajih. Martinovo je po ljudskem prepričanju dan, ko sveti Martin iz mošta dela vin’. Martinovanja in »Martinje« so znana po vsej Sloveniji od Istre do Prekmurja, še posebej pa pri nas na Štajerskem.

Četrtek, 10. november

Začelo se bo z Martinovanje v nakupovalnem središču Europark v Mariboru, že v četrtek popoldan (od 17. ure dalje). Obiskovalci bodo lahko uživali v družbi slastnih Martinovih dobrot in se zavrteli v poskočnih zvokih narodno-zabavne skupine Gadi.

Petek, 11. november

V petek bo na Trgu Leona Štuklja potekalo že 33. Martinovanje v Mariboru, ki je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji z bogatim kulturno-zabavnim programom in domačo vinsko-kulinarično ponudbo. Pričetek martinovanja bo simbolično ob 11. uri in 11 minut. Za tradicionalno zahvalo jeseni in svečani krst mošta bodo na martinovanju poskrbeli Malečniški brači, Akademska folklorna skupina Študent, Mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek, mestni viničar Stane Kocutar ter gospodar trte, župan dr. Andrej Fištravec. 70 stojnic bo vabilo z moštom, mladim vinom in domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev. V zabavnem delu pa bodo nastopili Skupina Gadi, Ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti in Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci.

Prav na godovni dan Martinovanje pripravljajo v grajski kleti, gradu Negova. Turistično društvo Negova – Sp. Ivanjci vabi v petek, ob 18. uri

Sobota, 12. november

V soboto bodo ta jesenski vinski praznik obeležili v Lenartu. Že dopoldan (ob 10. uri) bo otvoritev lesene preše v krožišču pri Lenaparku. Martinovanje s krstom mošta, martinovo gosjo, rujno kapljico in ansamblom Trubadurji pa bo potekalo v Trgu osvoboditve, v središču Lenarta.
Večje Martinovanje pripravljajo tudi v Gornji Radgoni. Tam bo vinsko-kulinarična prireditev potekala na Kerenčičevi ulici, v soboto med 10. in 20. uro. Pripravljajo krst mošta, oglede kleti in Muzeja Špital, predstavljali se bodo vinogradniki, na voljo bodo domače dobrote, pridelki in izdelki na tržnici, vozil bo turistični vlakec, zbrane pa bo zabavala Tamburaška skupina Peter Dajnko, Vesele Štajerke in Plus band.

V občini Selnica ob Dravi v soboto vabijo na Martinov pohod na Vinski Vrh. Zbirališče je na dvorišču Vina Breznik, ob 11. uri

Na Sv. Ani Martinovanje pripravljajo v okviru Postičevih dni. Tako v soboto že od 12. ure dalje pripravljajo vodene oglede po Postičevi vinogradniško učni poti in tradicionalno martinovanje s krstom mošta in snetjem klopotca.

V občini Rače-Fram Martinovanje pripravljajo na Martinovo soboto, potekalo pa bo na dvorišču gradu Rače, za veselo razpoloženje, od 16. ure dalje pa bo poskrbel Ansambel Pajdaši.

Martinovanje nekoliko drugače pripravijo vsako leto tudi v Sv. Trojici. Že na sam godovni dan Sv. Martina pripravljajo v samostanski kleti, protokolarno-razstavnem centru Sv. Martina, gala večerjo z martinovimi dobrotami, za širšo javnost pa dogodek pripravijo v soboto. Dogajanje bo potekalo pri stari preši in v samostanski kleti, pripravili pa so degustacijo vin, kulturni program in blagoslov mladega vina.

Nedelja, 13. november

Turistično-vinogradniško društvo Benedikt pripravlja krst in pokušino mladih vin v nedeljo. Ljubitelji dobre domače kapljice pa se bodo zbrali to nedeljo, na Čolnikovem trgu, pri Penzionu Petelin, ob 10. uri.

Že tradicionalno martinujejo tudi na Zg. Velki. To nedeljo se bodo zbrali na prireditvenem prostoru dopoldan ob 11. uri.

Na osrednjem trgu bodo martinovali tudi v Jurovskem Dolu. V nedeljo se bo kulturno-zabvni program s pokušino vin domačih vinogranikov pričel po sveti maši.

V Cerkvenjaku tamkajšnje društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina bo poleg krsta mošta pripravilo tudi kronanje že 5. Cerkvenjaške vinske kraljice. Tudi tokrat se bodo v nedeljo družili na ploščadi pred gasilskim domom.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X