728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Premierno predvajanje filma Zavrh v štirih letnih časih

FOTO: Premierno predvajanje filma Zavrh v štirih letnih časih

Zavrh je vasica v Slovenskih goricah in spada v občino Lenart. Šteje nekaj več kot 410 prebivalcev, ljudje pa so že davno strma završka pobočja zasadili z vinsko trto in po slemenu postavili številne viničarije.

V Stupičevi vili je Rudolf Maister, ki je tu nekaj časa prebival in se na Zavrh tudi vedno znova vračal, napisal drugo pesniško zbirko Kitice mojih (1929). Domačini so leta 1961 ustanovili turistično društvo, ki so ga že takrat pogumno poimenovali po generalu Maistru in v njegov spomin tudi uredili spominsko sobo. Obiskovalcem je Zavrh poznan predvsem po 17 metrov visokem razglednem stolpu, ki omogoča razgled po večjem delu severovzhodne Slovenije, od Pohorja, Kozjaka, Boča, Donačke gore in vrhov sosedje Hrvaške vse do madžarskih ravnin. Prav razgled na čudovite griče Slovenskih goric je navdihnil že mnoge umetnike, tokrat tudi filmarje. Na pobudo Janka Krambergerja, domoljuba, ki je želel, da Zavrh in njegove lepote spozna širše okolje je nastal film Zavrh v štirih letnih časih. Kot scenarist, snemalec in glavni avtor filma se tu pojavi Franc Kopič, mednarodno nagrajeni filmski ustvarjalec. Film je nastajal 4 leta in poleg naravnih lepot in kulturnih spomenikov osrednjih Slovenskih goric prikazuje tudi kulturno dediščino, našo entologijo in življenje kot so ga poznali naši dedki. Film, ki je razglednica vseh Slovenjegoričanov, bo premierno na ogled to soboto, 4. februarja, v kulturnem domu v Lenartu, ob 17. uri.

Na tiskovni konferenci v Centru Slovenskih goric v Lenartu je bila danes predstavitev filma Zavrh v štirih letnih časih. Več v spodnji galeriji slik.

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X