728×90 – glava
728×90 – glava
Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju

Danes v četrtek 27. aprila zaznamujemo dan upora proti okupatorju, s katerim ohranjamo spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Spomnimo; predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov so OF − po nekaterih navedbah sprva z imenom Protiimperialistična fronta − ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru.

Ustanovne skupine so sklenile začeti priprave na oborožen odpor. Podtalne oblike odpora OF so bile številne − od raznih napisnih in trosilnih akcij do sabotaž in polvojaških dejanj ter napadov na okupatorjeve postojanke.

Za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj.

Do leta 1991 smo dan upora proti okupatorju poznali pod imenom dan OF. Vsaj 20 let po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar 27. aprila, kasneje pa so zgodovinski viri pokazali, da je bil 26. aprila. Kljub temu je praznični dan ostal 27. april.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X