728×90 – glava
Njivska strnišča je potrebno po žetvi čimprej zasejati

Njivska strnišča je potrebno po žetvi čimprej zasejati

Letošnje poletno vreme kmetovalcem ni naklonjeno, saj je zaradi pomanjkanja padavin v spomladanskih mesecih zaloga vode manjša kot običajno, novi vročinski val v teh dneh pa so sušo samo še zaostril.

Povsod beležijo škodo na travnikih, kjer je bil prvi odkos slabši, drugi odkos pa zelo slab ali pa ga sploh ni bilo. Najbolj so prizadete vrtnine, ki niso namakane, saj je tam letos pridelava zelenjave skoraj nemogoča, oziroma je pridelek že popolnoma uničen. Žita so v tem času že požeta, kmetijski svetovalci pa priporočajo njivo po zaključeni žetvi posejati z dosevki, ki preprečujejo zapleveljenost kmetijskih površin, zmanjšujejo obseg talnih škodljivcev in so najboljša priprava za uspešno pridelavo naslednje glavne poljščine v kolobarju. Za veliko vrst dosevkov je skrajni rok za setev 1. avgust, tako kot je določen tudi v okviru KOPOP zahtev za setev medonosnih dosevkov. Govori Draga Zadravec, specialistka za poljedelstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor:

POSNETEK: DRAGO ZADRAVEC

Poleg tega na našem območju lahko sejemo še facelijo, oljno redkev, belo gorjušico, ki preganja strune in različne deteljno-travne mešanice.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X