728×90 – glava
O jutrišnjem prazniku Marijinega vnebovzetja

O jutrišnjem prazniku Marijinega vnebovzetja

Jutri bomo zaznamovali praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki ga v Sloveniji praznujeta tako Katoliška kot Pravoslavna cerkev, prvič pa je bil 15. avgust dela prost dan leta 1992.

Poročila pripovedujejo, da so apostoli Marijino telo najprej položili v skalnat grob pod Oljsko goro blizu vrta Getsemani. Jezusovega učenca Tomaža takrat ni bilo zraven, prišel pa je čez tri dni. Ker je izrazil željo, da bi še enkrat videl Marijo, so odvalili kamen od groba, vendar je bil ta prazen. V njem so bili samo cvetje in prti. Sicer gre za praznik, katerega prve omembe segajo v obdobje pred 4. stoletjem našega štetja. Podrobneje Jože Lipovšek, župnik v župniji svetega Petra v Malečniku:

POSNETEK: JOŽE LIPOVŠEK

Povejmo, da bodo jutri v vseh večjih romarskih središčih potekale slovesne svete maše. V Sloveniji je sicer Mariji posvečenih več kot 300 cerkva, na ta dan pa sta bila v preteklosti prepovedana delo in veseljačenje. Ob prazniku Marijinega vnebovzetja so nekoč blagoslovili tudi zelišča in rože, ki so jih ljudje prinašali v cerkev, duhovnik pa jih je blagoslovil s posebnim obredom. Te so potem ljudje shranjevali doma, da bi jih branile pred ognjem in strelo. Tovrstni blagoslovi bodo jutri potekali tudi po večini naših cerkva, med drugim tudi v cerkvi svetega Ruperta v Voličini. Govori Marija Čuček, vodja tamkajšnje zeliščarske sekcije:

POSNETEK: MARIJA ČUČEK 

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X