728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO/VIDEO: Mala maša pri Negovi tudi krajevni praznik

FOTO/VIDEO: Mala maša pri Negovi tudi krajevni praznik

V Katoliški cerkvi 8. septembra obeležujemo praznik Marijinega rojstva, imenujemo ga tudi mali šmaren, mala gospojnica, pri nas pa je najbolj znano poimenovanje mala maša.

Po vseh cerkvah v Sloveniji, posvečenih Mariji (teh je več kot 300) na ta dan potekajo slovesnosti. Že vrsto let je tako tudi pri Negovi, nam je povedal župan občine Gornja Radgona, domačin – Stanko Rojko:

POSNTEK: STANKO ROJKO

Anton Kramberger že 50 let skrbi za domačo cerkev, ki je tudi danes vernike pričakala slovesna in lepo okrašena.

POSNETEK: ANTON KRAMBERGER

Cerkev Marijinega rojstva v središču Negove je sodila pod okrilje bližnjega gradu Negova. Sedanja cerkev je bila v celoti zgrajena med letoma 1699 in 1710, leta 2010 pa so tu praznovali 300-letnico romarske župnijske cerkve. V zadnjih letih so cerkvico lepo obnovili, dobila je nov tlak in nove klopi, letos januarja pa so blagoslovili tudi nove orgle. Z upraviteljem tukajšnje cerkve, sicer župnikom v Benediktu, Marjanom Rola smo spregovorili o pomenu današnjega praznika in nasploh vlogi božje matere, katere rojstva se spominjamo danes, v našem življenju:

POSNETEK: MARJAN ROLA

Ljudsko izročilo pravi, da Mala maša za suknjo vpraša in lastovke odnaša – kar pomeni, da naznanja hladnejše jesensko obdobje.

V Negovi je bila tudi naša ekipa:

Mala maša v Negovi

Objavil/a Radio Slovenske gorice dne 8. september 2017

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X