728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Minuli konec tedna trgatvi v Benediktu in na Zavrhu

FOTO: Minuli konec tedna trgatvi v Benediktu in na Zavrhu

Slovenske gorice že v svojem imenu nosijo vinsko trto, že rodovi prejšnjih stoletij so tako spoznali, da tukaj uspeva vinska trta, ki zmore obroditi kakovostno vino.

Na območju Slovenskih goric tako delujejo številna Vinogradniška društva, katerim je skupno to, da negujejo vinogradniško dejavnost tudi v sodobnem času. Eno od teh društev je Turistično-vinogradniško društvo Benedikt, katerega nastanek, delovanje in razvoj zaznamuje predvsem ena osebnost, to je znani benediški sadjar in tudi vinogradnik Dominik Čolnik. Današnji Benedičani skušajo sloves vinograda in njegove žlahtne kapljice s sončnih pobočij benediške okolice vzdrževati, tako je bilo leta 2003 ustanovljeno vinogradniško društvo, leta 2005 pa so pri Svetih treh kraljih tudi posadili potomko najstarejše vinske trte z Lenta, modro kavčino, poimenovali so jo Čolnikova trta. Kjer so jo posadili, je že rasel trs kvintona in ker je to ravno pri Svetih treh kraljih, so se odločili, da naj bodo tudi trte tri, zato so že omenjenima dvema dodali še radgonsko ranino. Včeraj v nedeljo ob 11. uri pa so v Benediktu pripravili že 11. trgatev Čolnikove trte. 

8. trgatev potomke najstarejše vinske trte na svetu je minulo soboto, 30. septembra, od 14. ure dalje potekala tudi na ploščadi pri Maistrovem stolpu na Zavrhu. Nekaj utrinkov trgatve najdete v spodnji galeriji slik.

 

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X