728×90 – glava
728×90 – glava
Predavanje Vinka Rajšpa o Protestantizmu v Evropi in naših krajih

Predavanje Vinka Rajšpa o Protestantizmu v Evropi in naših krajih

V petek, 20. oktobra v Lenart prihaja domačin dr. Vinko Rajšp, ki je pripravil predavanje na temo Protestantizem v Evropi in naših krajih.

Protestantizem je ime za versko gibanje, ki se je začelo v 16. stoletju kot protest proti Rimskokatoliški cerkvi. Verniki so protestirali zoper njena načela v organizaciji, zoper nemoralno ravnanje duhovnikov, od tod poimenovanje protestantizem. Ker so zahtevali prenovo ali reformo cerkvenega reda, se to gibanje imenuje tudi reformacija. To gibanje se je začelo v Nemčiji, ko je Martin Luther leta 1517 na vrata cerkve v kraju Wittenberg nabil 95 tez proti rimskokatoliški cerkvi. Sledili so mu še drugi reformatorji, ki se od protestantov nekoliko ločijo. Tako je nastalo več protestantskih ločin: luterani (so poimenovani po Luthru), kalvinisti (po Kalvinu), anglikanci (po Angliji). Ker smo takrat živeli pod enotno oblastjo, se je ta vpliv zelo hitro razširil tudi v naše kraje.

POSNETEK: VINKO RAJŠP

Prof. dr. Rajšp izhaja iz Varde, zdaj z družino živi v Ljubljani, je pa kar 15 let vodja Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju. Predavanje Protestantizem v Evropi in naših krajih bo ta petek v Kulturnem domu v Lenartu, ob 19. uri.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X