728×90 – glava
728×90 – glava
V času praznikov tudi v okolici mariborskih pokopališč poseben prometni režim

V času praznikov tudi v okolici mariborskih pokopališč poseben prometni režim

Pokopališča, ki jih v teh dneh pogosteje obiskujemo, so kraj spomina. Pričajo o tem, da so ljudje, ki so tu pokopani, ne le umrli, ampak živeli. V nagrobnikih in spomenikih je zapisana zgodovina kraja, v njih se zrcalijo različne oblike umetnosti, zato predstavljajo pomemben del kulturne dediščine. Tega se zavedajo tudi prenekateri turisti.

Kot je pojasnila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek, je pokopališče odsev mesta, zato je zanimivo ne le za svojce umrlih, ampak tudi za druge obiskovalce. Tega se še posebej zavedajo v Združenju evropsko pomembnih pokopališč, ki mu predseduje. Vanj je združenih 130 evropskih pokopališč, iz Slovenije so to mariborski pokopališči Pobrežje in Dobrava ter ljubljanske Žale. Sicer pa v prihodnjih dneh zlasti v okolici pokopališč pričakujemo močno povečan promet, ki bo zato tudi v Mestni občini Maribor urejen nekoliko drugače. 
V Mestni občini Maribor tako prebivalce pozivajo, da za prevoz na in iz pokopališča uporabljajo javna prevozna sredstva, ki bodo v teh dneh vozila bolj pogosto in opravljala dodatne vožnje. Opozarjamo tudi na nekatere zapore cest; tako bo v torek in sredo za ves promet zaprt del Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo in Šolsko ulico. Na delu Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov bo uveden začasni enosmerni prometni režim, cesta Hrenca – Malečnik, ki vodi do pokopališča Gorca v Malečniku, pa bo prvega novembra od 6.00 do 21.00 urejena kot enosmerni promet od križišča v Hrenci proti križišču v Malečniku. Poglejmo še, kje boste lahko parkirali osebna vozila? In sicer na parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Cvetlični ulici, Prečni ulici (pri OŠ Borci za severno mejo), Kosovelovi ulici in na parkirišču ob hitri cesti, to je na površinah nad pokritim vkopom hitre ceste, v delu ulice Borcev za severno mejo in zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov. In še tole: danes, 30. oktobra v času od 18.00 do 18.30 bo zaradi izvedbe žalne slovesnosti pred spomenikom talcem za ves promet popolnoma zaprt del Titove ceste od križišča s Partizansko do krožišča City.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X