728×90 – glava
728×90 – glava
Maribor se bo ponovno prelevil v Vilinsko mesto

Maribor se bo ponovno prelevil v Vilinsko mesto

V Mariboru bo med decembrskimi prazniki ponovno zaživelo Vilinsko mesto, 36-dnevni festival, ki bo tudi letos povezal celo vrsto akterjev, ki se sicer vsak zase trudijo Maribor oživljati z različnimi kulturnimi vsebinami.

Med vile in vilince so se letos ob Narodnem domu pomešali še koproducent festivala Društvo Hiša!, soorganizator Zavod MARS Maribor ter GT22, Zveza prijateljev mladine Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, MKC Maribor, Inner wheel klub Maribor, Zavod 13 in Društvo popotnikov Vagant. Veliko pozornosti bo festival tudi letos namenil programom za družine in vzgoji najmlajših obiskovalcev, ki bodo oblikovali prihodnost mesta. Z ustvarjalnostjo in spoznavanjem običajev želijo zamenjati od pasivnosti in s potrošništvom prežete vzorce preživljanja prostega časa. Aktivnosti so zasnovane tako, da spodbujajo k medsebojnemu druženju in ustvarjanju ter vrednotam, kot so prijateljstvo, vedoželjnost, nabiranje novih znanj in spretnosti, pisana in govorjena beseda, glasbena in odrska umetnost, okoljska zavest, trajnostno delovanje in recikliranje. Ob povezovalnosti je ena odlik festivala tudi ta, da stavi na slovenske izvajalce, oživljanje tradicionalnega slovenskega rokodelstva in predstavitev slovenskih umetnostnih obrti in običajev. Festival Vilinsko mesto bo letos potekal od 24. novembra do 29. decembra, prireditve se torej začenjajo že ta petek.
Pet let je minilo, odkar je Ana Plamenita zimski mraz in temo v Mariboru prvič pregnala z ognjem. Letos bo predpraznično mesto osvetljevala Ana Lumina, ki je ognjene zublje zamenjala s sojem stoterih luči. Več kot mesec dni bodo žarele, osvetlile doslej pozabljene kotičke mesta in poskrbele, da bo festivalsko vzdušje zaživelo tudi tam, kjer se ga niste nadejali. Ana Lumina bo razsvetljevala Slomškov trg, Židovski trg, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Vodni stolp. Ta petek (24. novembra) bo tako potekal voden ogled Po poti Ane Lumine, začetek bo ob 18-ti uri pred Muzejem narodne osvoboditve. V petek bo pestro tudi na Gosposki ulici, od 19-te do 22-te ure bo potekalo druženje, ki so ga poimenovali GOSPE IN GOSPODJE, NA PRAZNIČNO GOSPOSKO! Prižig novoletnih lučk pripravljajo in vstop v praznični mesec, to s seboj nosi dobro voljo, druženje in preživljanje prostega časa v mestu, v soju stoterih luči. Da bo praznično vzdušje in mestni vrvež zajel tudi Gosposko ulico, bodo poskrbeli njeni akterji, ki letos dodajajo svoj pridih. Z novo okrasitvijo bodo Gosposko naredili spet gosposko in vanjo vnesli duh domačnosti.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X