728×90 – glava
Obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na letnem zasedanju v Južni Koreji odločil o vpisu obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Obhodi kurentov sodijo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. Kurent je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik, ki se dokumentirano pojavlja vsaj že od leta 1880. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo, je tudi eden od simbolov slovenske identitete. Več pa vodja ptujskega projekta Kurentovanje in podpredsednik Evropskega združenja karnevalskih mest, Branko Brumen

POSNETEK: BRANKO BRUMEN

Obhodi kurentov so tako druga enota slovenske nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na ta seznam. Pred tem je bil lani vpisan Škofjeloški pasijon.
Letos je ministrstvo za vpis na ta seznam oddalo nominacijo Klekljanje čipk v Sloveniji, Republika Ciper pa večnacionalno nominacijo Suhozidna gradnja, ki jo je skupaj z njo pripravilo še osem držav – Bolgarija, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Slovenija, Španija in Švica. Obravnavani bosta v ciklu 2018.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X