Ptujčani ponosni na obhode kurentov, kot nesnovno kulturno dediščino človeštva jih je priznal tudi UNESCO

Ptujčani ponosni na obhode kurentov, kot nesnovno kulturno dediščino človeštva jih je priznal tudi UNESCO

V začetku decembra je v Južni Koreji potekalo zasedanje medvladnega odbora za zaščito nesnovne kulturne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, krajše UNESCO, kjer so na reprezentativni seznam Unescove zaščite nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisali tudi kurentove obhode.

Priprava dokumentacije za nominacijo in postopki za vpis na prestižni Unescov seznam so izredno temeljiti in zahtevni. Pot kurentovih obhodov od želje za vpis na seznam in do uresničitve je trajala skoraj desetletje. Več predsednik ptujskega kurentovanja Branko Brumen:

POSNETEK: BRANKO BRUMEN

Slovenija je na seznam nesnovne kulturne dediščine že uvrstila Škofjeloški pasijon, letos pa torej še kurentove obhode. V Sloveniji je pred nominacijo za Unesco potrebno enoto vpisati v register nesnovne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Državna sekretarka na omenjenem ministrstvu Damjana Pečnik je ob tem povedala, da je ministrstvo samo eden od členov, glavni v tej verigi so zagotovo bili Ptujčani. Sicer pa Damjana Pečnik o tem, kaj njej predstavlja kurent:

POSNETEK: DAMJAN PEČNIK

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X