728×90 – glava
728×90 – glava
Slovenija s slavnostnim sprejemom proslavila razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel

Slovenija s slavnostnim sprejemom proslavila razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel

Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je v sredo potekal slavnostni sprejem v počastitev potrditve resolucije Generalne skupščine Združenih narodov o razglasitvi 20. maja kot svetovnega dneva čebel.

Udeležence je pozdravila predstavnica Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo Maria Kovacs, ki se je Sloveniji zahvalila za pobudo. Kmetijski minister Dejan Židan je ponovil, da je 815 milijonov lačnih ljudi po svetu nesprejemljivo in Slovenija, ki seveda ne more rešiti vseh svetovnih problemov, je dala svoj prispevek. Slovenski čebelarji smo lahko ponosni, da smo dali tako veliko pobudo, ki jo je podprl ves svet, pa je dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. 20. maj mora biti po njegovih besedah dan, ko se bo vsa svetovna politika vprašala, ali smo storili dovolj, da lahko čebele opravijo svoje poslanstvo. Za našo radijsko postajo je Boštjan Noč povedal, zakaj prav 20. maj, poudaril pa je tudi pomen čebel:

POSNETEK: BOŠTJAN NOČ

Razglasitve svetovnega dneva čebel so se posebej razveselili v žirovniški občini, kjer to vidijo kot priložnost za razvoj turizma. Na Breznici, kjer se je rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša, so obnovili njegov čebelnjak, prihodnje leto bodo zgradili še čebelji park. Ker je Breznica rojstni kraj Janše, katerega rojstni dan je bil izbran za svetovni dan čebel, je logično, da bo prva praznovanje tega dne potekala 20. maja 2018 prav na Breznici, je prepričan žirovniški župan Leopold Pogačar.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X