728×90 – glava
728×90 – glava
Danes praznik svetih Treh kraljev

Danes praznik svetih Treh kraljev

Čas okoli božiča v cerkvi zaznamujejo še nekateri drugi prazniki, danes v soboto je tako praznik svetih Treh kraljev. 6. januar je praznik v spomin prihoda treh kraljev: Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku.

Ker so sveti trije kralji razglasili novico o Jezusovem rojstvu, se ta praznik v Cerkvi uradno imenuje Gospodovo razglašenje. Marsikje v Sloveniji in Evropi je v času okoli praznika Svetih treh kraljev razširjen običaj, da po hišah hodijo skupine kolednikov, zvezdonosec in sveti trije kralji, ki pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus in v današnjem času zbirajo darove za potrebe misijonov. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire, tako koledniki simbolično vabijo k darovanju tudi druge ljudi. V Sloveniji je sicer kar nekaj cerkva posvečenih svetim trem kraljem, tudi v Benediktu v naselju Trije kralji. Tamkajšnji župnik Marjan Rola pa o tem, kako se je čaščenje svetih treh kraljev v naših krajih sploh začelo:

POSNETEK: MARJAN ROLA

Slovesna sveta maša bo danes  v soboto, 6. januarja, ob 10-ti uri, vodil jo bo upokojeni nadškof metropolit Franc kramberger. Na začetku maše bo blagoslov vode, krede in soli, po maši si bodo ljudje lahko blagoslovj+ljeno vodo tudi odnesli domov, pred cerkvijo pa bo še pogostitev z župnijskim vinom.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X