728×90 – glava
728×90 – glava
V Mariboru razstava ob 75-letnici Pohorskega bataljona

V Mariboru razstava ob 75-letnici Pohorskega bataljona

Kot eno najpomembnejših zgodovinskih prelomnic na Pohorju beležimo poslednji boj in padec Pohorskega bataljona v začetku leta 1943 pri Treh žebljih na Osankarici.

Bataljon se je 21. decembra premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. 8. januarja 1943 je okoli 2000 mož sovražne vojske obkolilo bataljonski tabor. Partizani so se borili dve uri in pol, dokler niso bili vsi ubiti. V poslednjem boju je padlo 69 borcev. Še posebej se je izkazal Alojz Šarh s svojimi tremi sinovi. Padec Pohorskega bataljona, ki je tudi v zadnji bitki zadal Nemcem velike izgube, je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem. 4. julija 1959 so na kraju poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona odkrili spomenik. In prav v povezavi z letošnjo 75. obletnico padca Pohorskega bataljona so včeraj (v četrtek) v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor odprli razstavo, imenovano Pohorska legenda. Podrobneje o tem direktorica omenjenega muzeja doktorica Aleksandra Berberih – Slana:

POSNETEK: ALEKSANDRA BERBERIH SLANA 

Dodajmo še, da so se za razstavo na prostem odločili zato, ker so tudi borci Pohorskega bataljona padli med drevesi in je tak ambient primernejši kot v zaprtih prostorih, glavni razlog pa je v tem, da s tem omogočajo ogled razstave tudi tistim, ki sicer ne zahajajo v muzeje.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X