728×90 – glava
728×90 – glava
Rak materničnega vratu bolezen, ki jo je mogoče preprečiti

Rak materničnega vratu bolezen, ki jo je mogoče preprečiti

Število novoodkritih rakov na materničnem vratu se je od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo. Medtem ko je leta 2003 za to vrsto raka zbolelo več kot 200 žensk, jih danes okoli 120.

Z rednimi ginekološkimi pregledi in cepljenjem proti HPV pa bi se lahko to število še bistveno znižalo, pravi epidemiologinja Urška Ivanuš. Po besedah ginekologinje v ZD Lenart Tatjane Kodrič bolezen prizadene ženske v rodnem obdobju, je brez kliničnih znakov, opozorilni znaki pa so lahko krvavitve pri spolnih odnosih, vmesne krvavitve ter bolečina v spodnjem delu trebuha, ki pa za to vrsto raka sicer ni značilna. Rak na materničnem vratu je bolezen, ki jo je mogoče preprečiti, najpomembnejšo vlogo pri tem pa imajo redni obvezni pregledi, ki si sledijo v določenem času. Tatjana Kodrič pa še podrobneje o dejavnikih tveganja:

POSNETEK: TATJANA KODRIČ

Presejalnih programov se udeležuje 72 odstotkov vabljenih žensk. Ta odstotek pa je nižji med ženskami, starejšimi od 50 let. Zato Kodričeva tudi poziva vse ženske, naj se odzovejo vabilu na ginekološki pregled. Poziv pa velja tudi za starše deklic, naj dovolijo cepljenje deklet proti HPV. Statistika namreč kaže, da se proti HPV cepi manj kot polovica deklic. Sicer pa statistika tudi kaže, da imajo ženske, ki se udeležujejo presejalnih programov, kar 80 odstotkov manj možnosti, cepljene ženske pa do 90 odstotkov manj možnosti za raka na materničnem vratu.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X