728×90 – glava
Pravi čas za obrezovanje jablan, vinske trte in jagodičevja

Pravi čas za obrezovanje jablan, vinske trte in jagodičevja

Mnenja glede Luninega vpliva na različne kmetijske dejavnosti so že od nekdaj deljena. Skeptiki so prepričani, da gre le za ljudske vraže, medtem ko vrtičkarji in kmetje, ki zagovarjajo tako imenovano biodinamično pridelavo, verjamejo v povezavo med Luno in različnimi opravili, kot so setev, sajenje, nega rastlin in pobiranje pridelkov.

Eno izmed tačas aktualnih opravil na vrtu je obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičja. Tudi pri teh opravilih velja, kot pravi Darko Žerjav, ljubiteljski astronom iz Voličine, upoštevati lunin setveni koledar:

POSNETEK: DARKO ŽERJAV

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

3 komentarjev

 1. Darko

  Po luninem setvenem koledarju je najbolj primeren čas za obrezovanje jablan, vinske trte in jagodičevja prav v tem času in sicer od 25.marca ob 4:04 pa do 7.aprila ob 16:37.

  Reply
 2. Darko

  LUNIN SETVENI KOLEDAR

  Sedaj si bomo na kratko pogledali Lunin setveni koledar in kar spada zraven.

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  DVIŽNA EKVATORACIJA
  Luna prečka nebesni ekvator iz juga proti severu. Dvižna ekvatoracija nastopi v ozvezdju vodnarja ali rib.

  SEVERNA STANDSTILACIJA
  Luna doseže najsevernejšo točko na nebesni deklinaciji. Severna standstilacija nastopi v ozvezdju bika ali dvojčkov.

  PADNA EKVATORACIJA
  Luna prečka nebesni ekvator iz severa proti jugu. Padna ekvatoracija nastopi v ozvezdju leva ali device.

  JUŽNA STANDSTILACIJA
  Luna doseže najjužnejšo točko na nebesni deklinaciji. Južna standstilacija nastopi v ozvezdju škorpijona ali strelca.

  DVIŽNA IN PADNA LUNA

  DVIŽNA LUNA
  Dvižna luna poteka od lunine južne pa do severne standstilacije, to pomeni da se Luna pomika od ozvezdij strelca pa do bika. V tem času je najboljši čas za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev.

  PADNA LUNA
  Padna luna poteka od lunine severne pa do južne standstilacije, to pomeni da se Luna pomika od ozvezdij dvojčkov pa vse do škorpijona. V tem času je najboljši čas za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev in obrezovanje sadnega drevja, vinske trte, jagodičevja, živih mej, ag in cipres.

  LUNIN SETVENI KOLEDAR

  PLOD (plodovke) – ozvezdja (oven, lev, strelec) – Paradižnik, paprika, jajčevci, koruza, buče, lubenice, jedilne bučke, fižol, grah, bob, čičerika, kumare, melone, vse vrste sadnega drevja, vinska trta in jagodičevje.

  KORENINA (korenovke) – ozvezdja (bik, devica, kozorog) – Krompir, topinambur, sladki krompir, repa, redkev, pesa, korenček, čebula, česen, pastinak in gomoljna zelena.

  CVET (cvetnice) – ozvezdja (dvojčka, tehtnica, vodnar) – Cvetača, brokoli, artičoke, sončnice in vse vrste rož.

  LIST (listovke) – ozvezdja (rak, škorpijon, ribi) – Solata, špinača, blitva, zelje, kitajsko zelje, rukola, motovilec, radič, peteršilj, luštrek, listna in stebelna zelena, rabarbara in šparglji.

  Reply
 3. Darko

  8 LUNINIH MEN

  Obstaja 8 luninih men.

  4 glavne lunine mene so:
  Mlaj, prvi krajec, ščip in zadnji krajec.

  4 vmesne lunine mene so:
  Prvi srpec, prvi izbočec, zadnji izbočec in zadnji srpec.

  MLAJ
  Luna se nahaja med Soncem in Zemljo ter oklepa kot 0°. Ob mlaju lahko nastopi Sončev mrk. Ko je mlaj takrat lune ne vidimo. Starost lune je v povprečju 30 oziroma 0 dni. Na dan mlaja luna vzide med 4. in 8. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 12. uri, luna zaide med 16. in 20. uro.

  PRVI SRPEC
  Luna se nahaja točno 45° vzhodno od Sonca. Lunin srp je obrnjen v desno smer. Starost lune je v povprečju 4 dni. Na dan prvega srpca luna vzide med 7. in 11. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 15. uri, luna zaide med 19. in 23. uro.

  PRVI KRAJEC
  Luna se nahaja točno 90° vzhodno od Sonca. Osvetljena je točno desna polovica lune. Starost lune je v povprečju 7 dni. Na dan prvega krajca luna vzide med 10. in 14. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 18. uri, luna zaide med 22. in 2. uro.

  PRVI IZBOČEC
  Luna se nahaja točno 135° vzhodno od Sonca. Naraščajoči izbočen del lune. Starost lune je v povprečju 11 dni. Na dan prvega izbočca luna vzide med 13. in 17. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 21. uri, luna zaide med 1. in 5. uro.

  ŠČIP
  Luna se nahaja točno 180° tako vzhodno kakor zahodno od Sonca. Lahko nastopi tudi Lunin mrk. Luna je vsa osvetljena in to je seveda polna luna. Starost lune je v povprečju 15 dni. Na dan ščipa luna vzide med 16. in 20. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 0. uri, luna zaide med 4. in 8. uro.

  ZADNJI IZBOČEC
  Luna se nahaja točno 135° zahodno od Sonca. Pojenjajoča izbočena luna. Starost lune je v povprečju 18 dni. Na dan zadnjega izbočca luna vzide med 19. in 23. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 3. uri, luna zaide med 7. in 11. uro.

  ZADNJI KRAJEC
  Luna se nahaja točno 90° zahodno od Sonca. Osvetljena je točno leva polovica lune. Starost lune je v povprečju 22 dni. Na dan zadnjega krajca luna vzide med 22. in 2. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 6. uri, luna zaide med 10. in 14. uro.

  ZADNJI SRPEC
  Luna se nahaja točno 45° zahodno od Sonca. Tokrat je lunin srp obrnjen v levo smer. Starost lune je v povprečju 26 dni. Na dan zadnjega srpca luna vzide med 1. in 5. uro, zgornja kulminacija lune nastopi ob 9. uri, luna zaide med 13. in 17. uro.

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X