728×90 – glava
728×90 – glava
Z gospodinjama iz Sv. Trojice o barvanju pirhov in peki velikonočnega kruha

Z gospodinjama iz Sv. Trojice o barvanju pirhov in peki velikonočnega kruha

Dan pred veliko nočjo se verniki množično zberejo v cerkvah, kjer blagoslovijo velikonočne jedi, ki pa so v košarici s prav posebnim razlogom.

Vsaka jed namreč pripoveduje svojevrstno zgodbo o Jezusu. Potica predstavlja Kristusovo krono, pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane, hren simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ, ponekod dajo v velikonočno košaro pomaranče, ki so simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis, šunka in meso pa sta Jezusovo telo. Kruh, živilo, ki je tako rekoč stalnica na našem dnevnem jedilniku, pa je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. O barvanju pirhov in pripravi belega, velikonočnega kruha smo se pogovarjali z Ivanko Ferlinc in Ido Švarc, gospodinjama iz Svete Trojice:

POSNETEK: IVANKA IN IDA 

Ob tem spomnimo, da bo v Sv. Trojici v Slovenskih goricah, v samostanski kleti, tudi letos potekala razstava pirhov, drugih najrazličnejših velikonočnih izdelkov in velikonočnih jedi. Pripravljajo jo domača naselja in društva, sodeluje osnovna šola in vrtec, posebno težo razstavi pa dodajo velikonočni izdelki številnih umetnikov iz celotne Slovenije. Razstava bo odprta jutri (v soboto), v nedeljo in v ponedeljek, vsak dan od 9. do 20. ure.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X