728×90 – glava
728×90 – glava
Mostar – mesto dveh kultur

Mostar – mesto dveh kultur

Neum, kjer mi letos počitnikujemo, je odlično izhodišče za raziskovanje bližnje in daljnje okolice.

V sredo smo sedli na avtobus in se skozi slikovito dolino reke Neretve ali hrvaške Kalifornije, kakor ji pravijo, odpeljali v 70 kilometrov oddaljen Mostar. To je mesto z edinstveno lokalno kulturo in zgodovino, ki priča o življenju v njem nekoč in danes. Najprepoznavnejši je seveda stari most čez reko Neretvo. Zgrajen je bil med leti 1557 in 1566, v vojni porušen in potem ponovno obnovljen. Od leta 2004 pa se nahaja tudi na Uneskovem seznamu zaščitene kulturne dediščine.

Medžugorje, kraj med dvema gorama (Crnico in Križevcem), kjer se je petim otrokom domnevno prikazala Marija. Čeprav Rimskokatoliška cerkev do sedaj uradno prikazovanj ni potrdila, pa se sem zgrinjajo množice vernikov, ki iščejo zatočišče pri Mariji.

Mi smo na tokratnem izletu združili oboje… Obiskali smo Mostar, na eni od teras z razgledom na stari most čez reko Neretvo, pojedli čevapčiče in kupili kakšen spominek. Občudovali na eni strani Neretve minarete in na drugi 107 metrov visok zvonik frančiščanske cerkve. V Medžugorju pa seveda ni šlo mimo obiska cerkve Sv. Jakoba, kjer je Marijin oltar in nakupa kakšne podobice.

Nekaj utrinkov pa tudi v galeriji slik…

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X