728×90 – glava
728×90 – glava
Goduje Sv. Benedikt

Goduje Sv. Benedikt

Med več svetimi Benedikti je najbolj znan Benedikt, opat samostana benediktinskega reda v Montecassinu. Je ustanovitelj benediktinskega reda okrog leta 529, imenovan tudi oče zahodnega meništva.

Umrl je 21. marca 547, njegov god pa je z 21. marca prestavljen na 11. julij. God sv. Benedikta ali Benediktovo je bil nekoč na prvi pomladni dan, zato so ljudje rekli, da sv. Benedikt “zemljo odklene”: do tega dne trava nič ne raste, posihmal pa raste, čeprav bi jo nazaj tlačil. Benedikt velja za zavetnika Evrope ter kotlarjev, šolarjev, umirajočih ter proti vnetju, mrzlici, ledvičnim kamnom, šenu, zastrupitvi, čaranju. V Sloveniji je 12 cerkva sv. Benedikta, nam najbližja je v Benediktu v Slovenskih goricah, kjer je po svetniku oz. Cerkvi dobil ime tudi kraj in občina. Več o svetniku, Sv. Benediktu, pa župnik v tamkajšnji župniji, Marjan Rola:

POSNETEK: MARJAN ROLA

Pretekli teden in vikend je bilo v Benediktu slovesno, na oratoriju je sodelovalo 90 otrok iz Benedikta in Negove, obhajali so zlato mašo Antona Ožingerja in žegnanje v nedeljo zaključili z druženjem vseh župljanov. Tudi danes na godovni dan Sv. Benedikta je bila maša slovesnejša kot običajno, na njej pa so pozdravili kar nekaj gostov iz sosednjih župnij.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X