728×90 – glava
728×90 – glava
Danes konec pasjih dni

Danes konec pasjih dni

Danes (23. avgusta) se končujejo pasji dnevi, ki so se začeli 23. julija.

Obdobje pasjih dni sicer velja za najbolj vroč del leta, letos so tudi upravičili svoj sloves, saj smo imeli v zadnjem mesecu dnevne temperature v povprečju okoli 30 stopinj Celzija. Po mesecu dni visokih temperatur pa prihaja ohladitev, in sicer že v soboto. Pasje dneve je za našo radijsko postajo pojasnil ljubiteljski astronom iz Voličine Darko Žerjav:

POSNETEK: DARKO ŽERJAV

Obdobje pasjih dnevov je sicer že v antiki v širšem sredozemskem območju veljalo za čas, ko je navadno vročina najbolj neznosna. V starem Rimu so se premožnejši sloji umaknili iz mest v letne rezidence, da so se izognili zaradi vročine nezdravim razmeram. Tako ravnanje bi lahko označili za prve preventivne ukrepe ob vročinskih valovih.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

1 komentar

 1. Darko

  PASJI DNEVI IN PASJE NOČI

  Pasji dnevi in tudi pasje noči so nedvomno povezane z tistimi ekstremno nizkimi in ekstremno visokimi temperaturami v letu.

  PASJI DNEVI (23.julij – 23.avgust)
  Pasji dnevi so obdobje v letu, ko je najbolj vroče. Pričenjajo se vsako leto 23.julija in trajajo vse do 23.avgusta. Torej zakaj pridevnik pasji?
  Odgovor je tukaj povezan s astronomijo, ravno v tem času sta ozvezdje mali in veliki pes navidezno v bližini Sonca, med njimi je tudi pasja zvezda Sirij. Gre za drugi, srednji in centralni mesec koledarskega poletja, ko je najbolj vroče, saj sta takrat podnevi ti dve ozvezdji visoko na nebu, ker pa sta v bližini Sonca ju seveda ne vidimo.

  PASJE NOČI (20.januar – 19.februar)
  Čez pol leta nastopi obdobje največjega mraza v naših krajih. Sedaj govorimo o pasjih nočeh, saj so ravno v tem obdobju najhladnejše noči. Pasje noči trajajo od 20.januarja pa vse do 19.februarja vsako leto. V tem obdobju imamo drugi, srednji in centralni mesec koledarske zime.Takrat je Zemlja na nasprotni strani neba, ponoči sta veliki in mali pes enako kakor pasja zvezda Sirij visoko na nebu. Ponoči v tem obdobju je res pasje mrzlo.

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X