728×90 – glava
728×90 – glava
Danes zaznamujemo svetovni dan živali

Danes zaznamujemo svetovni dan živali

Danes 4. oktobra zaznamujemo svetovni dan živali – to je dan, ki nas opominja, da so živali čuteča bitja in da smo ljudje odgovorni, da zanje skrbimo na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu.

Na Zemlji živi okoli dva milijona živalskih vrst, v Sloveniji od 15 tisoč do 20 tisoč, spada pa Slovenija po pestrosti živega sveta med prvih pet držav v Evropi. Veliko živalskih vrst je tudi pri nas ogroženih. Medtem ko za divje živali bolj ali manj poskrbijo Lovske družine, pa je prav vsak posameznik še posebej odgovoren za svoje hišne ljubljenčke. Kljub temu je še vedno vse preveč zavrženih mačk, ki potem postanejo prostoživeče, če ne najdejo novega lastnika, zavrženi psi pa večinoma končajo v zavetišču. Pri mačkah še vedno velik problem predstavlja to, da jih lastniki ne sterilizirajo oziroma kastrirajo, Tomaž Kristanič iz mariborskega Zavetišča za živali pravi, da nekatere težave lahko rešijo v zavetišču, vsega pa ne:

POSNETEK: TOMAŽ KRISTANIČ

Naj še povemo, da Društvo za zaščito živali ob svetovnem dnevu živali tudi letos organizira tradicionalni Društveni pohod za zavržene živali. Ta bo v nedeljo, 14. oktobra. Tako kot vsako leto, se bodo udeleženci sprehodili po jesensko obarvanem Pohorju, kjer jih bo pot vodila od hotela Bellevue do Ruške koče na Arehu. Tam bo pripravljena tradicionalna gobova juha, pasja torta in vrečka presenečenja. Že ta konec tedna, v soboto ob 11. uri pa bo na Grajskem trgu v Mariboru dobrodelna prireditev ob svetovnem dnevu živali. Ob tej priložnosti pripravljajo modno revijo njihovih posvojenčkov, ki jih bodo sprehajali znani obrazi, prav tako bodo poskrbeli za ples, srečelov, koristne nasvete za nego kosmatincev, otroške delavnice za najmlajše, pričakujejo pa tudi igralce NK Maribor.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X