728×90 – glava
728×90 – glava
Tudi zdravniki opozarjajo na pazljivost pri uporabi pirotehničnih sredstev

Tudi zdravniki opozarjajo na pazljivost pri uporabi pirotehničnih sredstev

Mariborski policisti opozarjajo na škodljivo uporabo pirotehničnih sredstev, ki se jih številni poslužujejo v prazničnem obdobju. Želijo si, da bi prazniki minili s čim manj pokanja, predvsem pa brez telesnih poškodb in vznemirjanja živali.

V zadnjih petih letih policisti sicer beležijo opazen trend zmanjševanja uporabe pirotehnike in problematike v zvezi z njo. Lanskega decembra so tako zabeležili 14 kršitev uporabe prepovedane pirotehnike, pri čemer je bila večina kršiteljev otrok in mladostnikov. V lanskem prazničnem obdobju so zabeležili tri telesne poškodbe. 14-letnik je tako ostal brez kazalca na desni roki, 31-letnik si je poškodoval prsta na levi roki, 17-letnik pa levo roko. Po besedah primarija Erika Vrabiča, specialista plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije v UKC Maribor, so prav roke tiste, ki so največkrat poškodovane, koliko so pomembne za nas, pa se žal zavemo šele, ko se kaj zgodi. Poškodovan je lahko seveda katerikoli del telesa, obravnavali so tudi že poškodbe sluha, zelo pogoste pa so tudi opekline. Primarij Vrabič pa več o tem, zakaj so roke tako ranljive in pride do obsežnih poškodb, opozarja pa tudi, na kaj moramo biti pozorni pri uporabi pirotehničnih sredstev, da se izognemo poškodbam:

Pri aktivnostih za zmanjševanje uporabe pirotehnike sodeluje tudi smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki vsem sporoča: »Bodi zvezda! Ne meči petard! Naj se raje iskri od veselja.«

Foto: Policija

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X