728×90 – glava
728×90 – glava
V projektu Hrana ni za tjavendan tudi OŠ Lenart in OŠ Sv. Trojica

V projektu Hrana ni za tjavendan tudi OŠ Lenart in OŠ Sv. Trojica

V Sloveniji zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, to je 72 kg na Slovenca letno. 72 kg hrane sicer zavržemo v celotni verigi proizvodnje, v povprečnem gospodinjstvu pa smo odgovorni za približno tretjino zavržkov, to je okoli 24 kilogramov na prebivalca.

Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato bi morali iskati rešitve, da odpadkov ustvarimo čim manj – tudi na področju prehrane. V Sloveniji za osveščanje o tej problematiki skrbijo v projektu Hrana ni za tjavendan. Cilji tega projekta so zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli, spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov, pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane,ter povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano. V projektu sodelujejo tudi številne šole, tudi v Podravju oziroma ožje v Slovenskih goricah. Govori vodja projekta Tina Hribar:

POSNETEK: TINA HRIBAR 

ODPOVED:
V natečaju Reciklirana kuharija je sodelovalo 20 slovenskih šol in vrtcev in prispevalo več kot 80 receptov, ki so jih ustvarili iz ostankov drugih obrokov in so še uporabni. Recept za najboljšo reciklirano jed so med vrtci zasnovali v Vrtcu Antona Medveda v Kamniku, kjer so pripravili jabolčne cmoke, med osnovnimi šolami je zmagala Osnovna šola Gorišnica z recikliranimi kroglicami, med srednjimi šolami pa je z Zvrhanim lončkom čarovnije najbolj prepričala Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. Nagrade za sodelovanje so prejele tudi šole s prilagojenim programom, kjer je zmagal Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna z receptom za Pokrito rihto.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X