FOTO: Na Zavrh vabi obnovljena Štupičeva vila in muzejska zbirka “Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu.“

FOTO: Na Zavrh vabi obnovljena Štupičeva vila in muzejska zbirka “Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu.“

Zadnje, že 33. Maistrove prireditve v Zavrhu, je novembra 2018 pospremila obnovljena Štupičeva vila in odprta muzejska zbirka Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu.“

Občina Lenart je leta 2016 kupila Štupičevo vilo, jo obnovila, tako da je njen videz tak, kot je bil v času, ko je bil lastnik notar Štupica in je tam oddih preživljal Maister. Urejena je bila fasada, zamenjano stavbno pohištvo, obnovljena notranjost, zamenjani podi, tlakovane so bile zunanje površine, urejen dostop do vile, odstranjen je bil tudi del prizidka.

Vrednost obnove Štupičeve vile in ureditve muzejske zbirke „Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu“ znaša več kot pol milijona EUR, od tega je okoli 200.000 EUR zagotovljenih iz projekta DETOX, v okviru čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška, preostala sredstva so zagotovili v proračunu Občine Lenart.

Občina Lenart je v vili uredila novo muzejsko postavitev, poimenovano „Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu“. Zasnovo razstave so pripravili prof. Aleš Arih, dr. Marjan Toš, dr. Maja Toš in dr. Igor Zemljič, prostorsko jo je zasnoval in pripravil načrt opreme Matjaž Bolčina, grafično jo je oblikovala Sara Badovinac.

V letu 2018 smo se spominjali številnih prelomnih zgodovinskih dogodkov, med drugim 100. obletnice konca prve svetovne vojne ter 100. obletnice razpada Habsburške monarhije. Prav v novembrskih dneh pa je minilo tudi 100 let od obrambe slovenske severne meje na Štajerskem, za katero je zaslužen general Rudolf Maister (1874-1934) s svojimi vojaki in sodelavci.

Življenjska pot generala Maistra je povezana tudi z Zavrhom, ki ga je general v času po svoji upokojitvi rad obiskoval. V Štupičevi vili, kjer je na Zavrhu prebival, so v jubilejnem letu 2018 uredili stalno muzejsko postavitev in jo poimenovali „Maister po Maistru. Hiša spominjanja na Zavrhu“. Gre za predstavitev življenja in delovanja Rudolfa Maistra, njegovih sodobnikov in podpornikov ter prikaz širših družbeno-političnih razmer v 19. in začetku 20. stoletja, ki so odločilno vplivale oziroma privedle do strateških odločitev Maistra in Slovencev v letu 1918/19.

Posebno mesto v spominskem obeležju je namenjeno času „po Maistru“, spoštovanju in „čaščenju“ njegove osebnosti in vojaških zaslug. Pri tem so izpostavili prav dogajanje v Zavrhu, kjer se že več kot 30 let odvijajo spominske prireditve, posvečene Maistru. Hkrati je Zavrh edini kraj v Sloveniji, kjer se je negoval spomin na prvega slovenskega generala skozi celotno obdobje po drugi svetovni vojni, torej tudi v časih, ko tovrstno javno spominjanje ni bilo popularno, kaj šele zaželeno. Prav zato so se v pričujoči postavitvi spomnili na številne zaslužne domačine in lokalna društva, ki so oziroma še zmeraj negujejo spomin na Maistra.

Muzejska postavitev „Maister po Maistru“ je sodobno zasnovana. V obliki časovnice je prikazano zgodovinsko dogajanje v Evropi, Habsburški monarhiji in v slovenskih deželah v obdobju 1811 do 1991. Bistveni del razstave je posvečen generalu Maistru Vojanovu in bojem za severno mejo. Sprehodimo se lahko po življenjski poti generala Maistra in spoznamo njegovo mladost, družino, njegovo vojaško poklicno pot. Spoznamo Maistra kot umetnika, ljubitelja knjig in pesnika. Posebno poglavje je namenjeno njegovim soborcem, sodelavcem in bivanju v Zavrhu. Razstava je sodobno oblikovana, z veliko fotografijami. Posebna zanimivost so mizice, ki se odprejo kot knjige in ponujajo fotografije in informacije o zgodovinskih obdobjih, dogodkih in osebnostih. V kulturnem domu so na ogled trije video posnetki, ki prikazujejo Maistrov govor v vojašnici, ob prevzemu oblasti v Mariboru, prizor mobilizacije borcev in Maistrov pogovor z završko Katrco. Video posnetke so pripravili Mišel Vugrinec, Sandi Kolarič in Bojan Maroševič.

Otvoritev obnovljene vile in muzejske zbirke Maister po Maistru je bila v okviru Maistrovih prireditev, 24. novembra lansko leto. Dogodek je bil odmeven in se ga je udeležilo veliko ljudi.

Hiša spominjanja na Zavrhu v prenovljeni Štupičevi vili je prostor, kjer se srečujeta nekoč in danes, kjer se spoznava lokalno in regionalno zgodovino, kjer se ohranja spomin in hkrati snuje prihodnost. Naj nam vsem služi kot prostor za raziskovanja, individualna razmišljanja, razpravljanja, srečevanja in morebiti tudi nova spoznanja.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X