728×90 – glava
728×90 – glava
Čas je za rez vinske trte

Čas je za rez vinske trte

Vinska trta je po naravi plezalka, ki se je skozi zgodovino razvijala svobodno in neomejeno. Ko je človek spoznal njeno uporabnost, jo je začel gojiti in vzgajati tako, da si je olajšal delo nabiranja grozdja.

Tako še dandanes človek z rezjo usklajuje svoje koristi z zahtevami trte. Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati. Rez vinske trte opravljamo v času mirovanja, od decembra ter najpozneje do napenjanja brstov oz. solzenja, kar je nekje v sredini marca. 14. februarja goduje Sv. Valetnin, ki pregovorno prinese ključ do korenin, zato je to čas, ko se začenja delo v vinogradih in vrtovih. Mi smo se o rezi in o tem, kdaj je zanjo najprimernejši čas pogovarjali z Romanom Štabucem, specialistom za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor:

POSNETEK: ROMAN ŠTABUC

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. Darko

    Po luninem setvenem koledarju je v letu 2019 najprimernejši čas za obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja v času od 15.marca ob 18:59 pa do 28.marca ob 14:02.

    Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X