728×90 – glava
728×90 – glava
Za Zvezo društev Moja Mura pritiski na Lebna nesprejemljivi

Za Zvezo društev Moja Mura pritiski na Lebna nesprejemljivi

Znano je, da se je minister za okolje in prostor v odstopu Jure Leben postavil na stran tistih, ki se že desetletja trudijo, da bi reko Muro ohranili kot prosto tekočo reko brez hidroenergetskih jezov.

Januarja je celo podelil certifikate županjam in županom občin novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura, vladi pa predlagal ukinitev Uredbe o koncesiji za rabo vode in proizvodnjo električne energije na Muri ter dejal, da hidorelektarn na Muri ne bo. Na ministrove poteze so se hitro odzvali energetiki in okoljsko ministrstvo, vlado in ostale odločevalce pozvali, da pred končno odločitvijo glede usode gradnje elektrarn na Muri in ukinitve koncesije še enkrat razmislijo in poiščejo rešitev, ki bo najprimernejša za vse. Opozorili so na dobrih devet milijonov evrov, ki jih je zahtevala izdelava vseh potrebnih študij, ter dodali, da bodo v primeru sprejete odločitve o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode primorani zahtevati povračilo vseh nastalih stroškov ter izgubljenega dobička. Na njihove besede so se zdaj odzvale nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro!, ki so »pritisk energetskega lobija na ministra za okolje in prostor Lebna« označile za nesprejemljivega. Govori predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš:

POSNETEK: SAMO TUŠ

Omenjeno črpališče je zelo pomembno, saj s pitno vodo oskrbuje od 55 do 60 tisoč prebivalcev na Goričkem, še pojasnjuje Tuš in dodaja, da imajo na tem črpališču že zdaj težave z zagotavljanjem potrebnih količin vode.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X