728×90 – glava
Prijava in plačevanje trošarine pri proizvodnji žganja

Prijava in plačevanje trošarine pri proizvodnji žganja

Če je nekoč bila žganjekuha na Štajerskem in v Prekmurju pomemben vir zaslužka, pa gre danes bolj za predelavo surovin – sadja, ki smo ga pobrali v jesenskem času in lastno porabo.

Upad žganjekuhe, kar opažajo tudi na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj, je posledica zmanjševanja površin nasadov sadja in zaradi nekonkurenčnosti na trgu. Še ena od težav je zadostitev pogojem za opravljanje te dopolnilne dejavnosti na kmetiji in uvedba trošarin pri proizvodnji žganja. V letu 2016 je začel veljati zakon, ki je odpravil pavšalno obdavčitev na lastništvo kotla, ta je sedaj vezana na količino proizvedenega žganja. Več pa Dušan Babič, višji finančni svetovalec, inšpektor, zaposlen na Finančnem uradu v Mariboru, v sektorju za carine in oddelku za trošarine:

POSNETEK: DUŠAN BABIČ

V okviru izobraževanj, ki jih organizirajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj je dane potekalo predavanje predavanje prav na to temo prijave in plačevanja trošarine pri proizvodnji žganja. In kot je povedala Slavica Strelec s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je na tem območju registriranih med deset in dvajset pridelovalcev žganja. In če je pred desetletji prevladovala slivovka in tropinovec, so pridelovalci danes inovativni in uporabljajo številne dodatke in pridelujejo jabolčno-hruškovo ali rožičevo žganje, na zadnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij pa s v ocenjevanje dobili celo žganje iz lubenic.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X