728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v okviru  obiska v Lenartu ustavil tudi v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec

FOTO: Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v okviru obiska v Lenartu ustavil tudi v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se včeraj v okviru svojega tretjega regionalnega obiska, odkar je pred štirimi tedni zasedel to funkcijo, mudil v Lenartu.

Najprej je obiskal socialnovarstveni zavod Hrastovec, kjer se je seznanil z njihovim delom, ogledal si je tudi prostore zavoda, direktorica Andreja Raduha pa ga je opozorila na prostorsko stisko, s katero se soočajo v zavodu. Še nedolgo nazaj se je namreč dogajalo, da so morali stanovalci kdaj spati tudi tudi na ležalnikih, zasilnih posteljah, brez lastnih sanitarij in omar. Peter Svetina, ki je zavod Hrastovec nazadnje obiskal pred 31 leti kot študent, je tudi za našo radijsko postajo potrdil, da težavo pozna in da bo storil vse, da se razmere čim prej normalizirajo, ob tem pa je bil pozitivno presenečen nad razvojem zavoda:

POSNETEK: PETER SVETINA

Socialnovarstveni zavod Hrastovec je v lanskem letu zaznamoval 70 let delovanja, v tem času pa se je „z zadnje postaje“ v mreži za osebe s posebnimi potrebami razvil v ustanovo, ki ljudem omogoča nov začetek. Prostorsko stisko na sedežu zavoda rešujejo z dislociranimi bivalnimi enotami, tako da zavod trenutno deluje na 25-ih lokacijah, stanovalci bivajo v 12-ih stanovanjskih hišah, ostalo pa so stanovanja. V kratkem naj bi tudi v Lenartu zgradili prostore, v katere želijo nastaniti 48 stanovalcev. Glede prej omenjene prostorske stiske, zlasti v varovanih oddelkih, in trenutnem številu stanovalcev pa je direktorica zavoda Andreja Raduha povedala:

POSNETEK: ANDREJA RADUHA

Ob tem dodajmo, da je varuh človekovih pravic včerajšnji obisk v Lenartu nadaljeval na lenarški osnovni šoli in policijski postaji, obiskal pa je tudi upravno enoto in občino. Med drugim se je sestal z županom Janezom Krambergerjem, s katerim je govoril o prizadevanju občine za spoštovanje pravic občanov. In prav ti, torej občani, so imeli danes možnost, da se na varuha obrnejo s konkretnim vprašanjem ali pobudo. To možnost je izkoristilo 17 ljudi, ki so ocenili, da so jim kršene pravice, in bi jim varuh s sodelavci lahko pomagal.

Foto: Kreativna PiKA

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X