728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Pobeg v zgodovino čarovništva – Agata

FOTO: Pobeg v zgodovino čarovništva – Agata

6. in 7. aprila je v Domu kulture Lenart potekal dogodek Pobeg v zgodovino čarovništva, s podnaslovom Agata.

Doživeli smo umetniško stvaritev, legendo o Agati iz Štraleka, o njeni nesrečni ljubezni, o hrastovški rodbini Herberstein, o čarovništvu, o boju med dobrim in zlim. Mnogi so ocenili, da gre za vrhunsko gledališko predstavo, briljantno odigrane vloge, izpiljene do zadnje podrobnosti, liki, ki so jih oživeli igralci so ustvarili pravo »grajsko« vzdušje, bilo je doživetje, kakor da smo se znašli v 16. stoletju.

Klasična dramska uprizoritev, ki pritegne gledalca, ga drži v napetosti, dobro izbrana glasba in odlično oblikovana luč, so dali predstavi poseben čar in draž. Režija je delo Viktorja Hrvatina Megliča, ki je z izjemnim občutkom in znanjem vodil in motiviral igralce ter skupaj z ekipo ustvaril umetniški dogodek, ki bo v Lenartu in širši okolici gotovo ostal nepozaben. Mojstrska uprizoritev je plod večmesečnega dela ljubiteljskih ustvarjalcev Kulturnega društva Delavec Lenart, igralcev, domače kostumografke in scenografke Nine Šulin, ki je oblikovala tudi sceno – ta je na odru lenarškega kulturnega doma ustvarila vtis hrastovških grajskih soban. Bogate kostume so po Ninini zasnovi in predlogah sešile lokalne šivilje. Miroslav Mauko je pripravil dramatizacijo na osnovi Ilaunigovega romana Črni križ pri Hrastovcu in dela Skaljena ljubezen Agate in Friderika, avtorice Berte Čobal Javornik. Estetska uprizoritev, v kateri se zvrstijo prizori, ki bodo postali legendarni, preplet ganljivosti, ljubezni med Agato in Friderikom, in srhljivosti, kot so prizori sojenja čarovnici in umiranja glavnih junakov. Izvrstno odigrane vloge so ustvarili Lara Zorec v vlogi Agate, Aleksander Satler kot Friderik Herberstein, Katja Koroša kot grofica Margareta Herberstein, Miroslav Mauko kot Trenak. To so osrednji liki, ki so »steber« predstave, čeprav je vsak igralec z odlično igro prispeval svoj delček v celoten mozaik predstave. Za luč je poskrbel Miljenko Knezoci, za ton pa Tin Matuš.

Klasična predstava z veliko »filmskimi«, modernimi elementi, razpoloženji in občutji od svetlih do mračnih, je velik dogodek, praznik gledališča, je porekel marsikdo. V dveh dneh si je uprizoritev ogledalo več kot 600 gledalcev. Predstava traja več kot dve uri, brez odmora, igralci so bili deležni aplavzov med predstavo, na koncu so sledile stoječe ovacije in vzkliki navdušenja. Povpraševanje po brezplačnih vstopnica, potem ko jih več ni bilo na voljo, je bilo veliko, zato se je celotna ekipa, ki oblikuje tale dogodek odločila, da bodo pripravili še ponovitve predstave, in sicer 18. in 19. maja v Domu kulture Lenart. Ob tem naj še povemo, da je predstava financirana s sredstvi EU, izvedena je v okviru čezmejnega projekta ESCAPE, ki spada v program Interreg Slovenija – Madžarska 2014-2020.

Foto: Marko Katan

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X