728×90 – glava
728×90 – glava
Študentke medicine, ki se odpravljajo v Zambijo, ponovno na stojnici v Lenartu

Študentke medicine, ki se odpravljajo v Zambijo, ponovno na stojnici v Lenartu

Skupina petih študentk 6. letnika medicine v Mariboru, med njimi tudi Vesna Vrčko iz Lenarta, se oktobra pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino odpravlja na trimesečno humanitarno-medicinsko odpravo v Zambijo.

V vasici Nangoma bodo po svojih najboljših močeh v razmerah, ki si jih tu ne znamo niti predstavljati, skušale pomagati bolnikom misijonske bolnišnice, vključile pa se bodo tudi v »outreach« programe, s katerimi bodo medicinske oskrbe deležni tudi prebivalci oddaljenih vasic. Dekleta so se že udeležila t. i. Tropskega vikenda v Bohinju, ki ga organizira Sekcija za tropsko in potovalno medicino. Tam so se poučile o ginekologiji, pediatriji in urgenci v tropih, o oskrbi kroničnih ran in obvladovanju bolečine. Imeli so tudi delavnice šivanja in mavčenja. Podrobneje o odpravi v Zambijo pa Vesna Vrčko:

POSNETEK: VESNA VRČKO

Dekleta so do zdaj zbrala približno polovico zneska, ki so si ga zastavila kot cilj, v decembru smo jih že lahko srečali v Lenartu na Božično-novoletnem sejmu, sicer pa so do zdaj svojo stojnico postavile še v Celju, večkrat pa tudi v Ljubljani in Mariboru na različnih dogodkih. Poleg tega so jim nekaj sredstev namenila tudi razna podjetja iz celotne Slovenije, posamezniki, tudi zdravniki. Tokrat ponovno prihajajo v Lenart na Velikonočni sejem, njihovo stojnico lahko obiščete danes v petek 19. aprila od 11. do 15. ure na Trgu osvoboditve. V zameno za prostovoljni prispevek bodo ponudile majice, nosilne vrečke in velikonočne okraske, vesele pa bodo tudi vsake dobre besede, priporočila ali spodbudnega nasmeha. Poleg tega bodo na stojnici zbirale rabljena očala z dioptrijo, ki jih bodo odnesle s seboj v Zambijo.

Foto: Vesna Vrčko

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X